Home Bijlage Zuiniger rijden in tijden van crisis

Zuiniger rijden in tijden van crisis

Door de aanhoudende economische crisis lijken Nederlandse huishoudens steeds meer te bezuinigen. Uit onderzoek van het Nibud en de Bovag is deze week gebleken dat tussen de zes en negen procent van de Nederlandse huishoudens de auto als belangrijke kostenpost van de hand heeft gedaan. Echter, verreweg het meest wordt er bezuinigd op luxe artikelen zoals computers en tv’s, uitgaan, dineren buiten de deur, vakanties en abonnementen. Ook kleding en energiekosten zijn populaire bezuinigingsposten. Anderzijds besparen veel huishoudens ook geld door producten te kopen die in de aanbieding zijn, of door simpelweg minder te kopen. Maar kunnen we de auto eigenlijk wel missen?

De auto is niet altijd een kostenpost waarop te bezuinigen valt, bijvoorbeeld wanneer men sterk afhankelijk is van de auto voor werk. Dit geldt vooral wanneer het openbaar vervoer hierin geen goed alternatief biedt. Het nieuwe rijden biedt echter goede mogelijkheden om flink te besparen op de uitgaven voor de auto. Met een aangepaste rijstijl kan al gauw tot 15% brandstof bespaart worden. De Honda Accord bijvoorbeeld, is een betrouwbaar model dat prestaties en rijgenot koppelt aan zuinigheid en beperkte emissie. Dit maakt het nieuwe rijden een stuk eenvoudiger en naast de kostenbesparing is dit ook nog eens goed voor het milieu. Een zuinige en efficiënte rijstijl houdt bijvoorbeeld in dat er bij lagere toerentallen wordt geschakeld naar een hogere versnelling. Ook het rijden met een gelijkmatige snelheid en het remmen op de koppeling en door ‘uitrollen’ bespaart brandstof. Daarnaast behoort ook het beperken van onnodig gebruik van de airco en ruitverwarming tot de mogelijkheden. Zorg verder voor een juiste bandenspanning of kies voor een schone en zuinige auto.

Ook interessant om te weten: eigenaren van een leaseauto in Nederland betalen slechts 14% fiscale bijtelling van de netto cataloguswaarde op hun salaris, terwijl voor auto’s met een hogere uitstoot een tarief van 20% of 25% bijtelling geldt. De nieuwste hybrid modellen (Honda heeft er een groot aantal op hun website staan), hebben een relatief laag verbruik en minder uitstoot. Hybride auto’s zijn tevens vrijgesteld van aanschafbelasting. Dit biedt perspectief voor de autorijder die bewust met zijn of haar uitgaven bezig is.

Laad meer Bijlage

Geef een antwoord

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …