Home Nederland Wapenhandelsverdrag belangrijke stap naar veiligere wereld

Wapenhandelsverdrag belangrijke stap naar veiligere wereld

‘Vandaag hebben we een belangrijke stap gezet op weg naar een veiligere wereld’, aldus minister Timmermans (Buitenlandse Zaken). De Algemene Vergadering van de VN heeft met een ruime meerderheid van stemmen een verdrag aangenomen dat wereldwijd de wapenhandel zal reguleren. Timmermans verwelkomt de snelle aanname van het verdrag door de VN, nadat Iran, Syrië en Noord-Korea vorige week consensus blokkeerden tijdens de VN-conferentie waarin werd onderhandeld over de tekst van het verdrag. ‘Het is een historische stap dat vrijwel de gehele wereld het eens kon worden over strenge criteria voor wapenexport.’

Het verdrag verbiedt de export van wapens als die ingezet kunnen worden voor het plegen van genocide, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden, of als de kans groot is dat er mensenrechten mee worden geschonden. Ook verplicht het landen hun wapenexport te controleren en te rapporteren over afgegeven exportvergunningen.

Timmermans noemt het verdrag ‘een succes voor de VN als geheel, en dan ook nog op zo’n gevoelig thema als wapenexport, dat raakt aan nationale veiligheid.’ De minister roept andere landen op het verdrag snel te tekenen en te ratificeren, iets wat Nederland zelf ook van plan is. Het verdrag wordt begin juni opengesteld voor ondertekening.

Nederland toetst wapenexport al aan criteria die in EU-verband zijn afgesproken, waaronder het mensenrechtencriterium. Voor de Nederlandse en Europese defensie-industrie is het goed dat ook niet-Europese landen zich straks aan deze normen houden.

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …