Home Zeeland Middelburg Materialen illegaal vuurwerk aangetroffen in ontplofte woning Middelburg

Materialen illegaal vuurwerk aangetroffen in ontplofte woning Middelburg

Zondagavond vond een explosie plaats in een woning aan de Nassaulaan in Middelburg. De woning raakte zwaar beschadigd. Dinsdag stelde de Explosieven Opruimingsdienst en het Nederlands Forensisch Instituut op verzoek van de politie een onderzoek in. De omstandigheden rondom de explosie waren zo dubieus dat de 38 jarige bewoner van het pand is aangehouden. Uit het verhoor dat 1 april jl plaatsvond naar de oorzaak van de explosie bleek dat een nader onderzoek in de woning nodig was. Er waren aanwijzingen dat er materialen in de woning lagen waarmee zwaar illegaal vuurwerk kon worden gemaakt.

EOD en NFI

Omdat niet bekend werd om welk materiaal het ging en om een veilig onderzoek te kunnen instellen heeft de politie geen risico’s genomen. Volgens protocol is de expertise van de EOD en het NFI ingeschakeld. Voor alle zekerheid stonden brandweer en ambulance paraat. Rond 20.15 uur startte de EOD het onderzoek in de woning. Na een grondige doorzoeking heeft ze uiteindelijk materiaal voor het maken van zwaar vuurwerk meegenomen. Inmiddels is duidelijk dat de materialen afzonderlijk en wanneer ze niet worden aangeraakt niet explosief zijn. Uit voorzorg zijn ze dezelfde avond nog tot ontploffing gebracht door de EOD op het strand bij Vrouwenpolder.

Buurtbewoners

Voor de veiligheid zijn tijdens het onderzoek van de EOD de woningen die grenzen aan het portiek waaraan de bewuste woning lag, ontruimd. Bewoners zijn opgevangen in een café in de buurt. Omdat het onderzoek lang duurde is door de gemeente Middelburg besloten om de bewoners alternatieve slaapplaatsen aan te bieden in hotels in Middelburg. Hiervan heeft een aantal mensen gebruikt gemaakt nadat ze enkele persoonlijke spullen voor de nacht hadden opgehaald uit hun huis. De bewoners hebben sinds zondagavond geen enkel risico gelopen omdat de woning afgesloten is geweest en daardoor niemand de materialen heeft kunnen aanraken. De bewoners worden door de gemeente op de hoogte gehouden van de voortgang.

Onderzoek

De woning  is nu verzegeld en het onderzoek wordt woensdag door het NFI en de politie voortgezet. De 38-jarige bewoner zit nog vast en wordt verdacht van het opzettelijk teweegbrengen van een ontploffing waardoor de veiligheid van de omgeving in gevaar wordt gebracht.

Laad meer Middelburg

Geef een reactie

Bekijk ook

Vlissingen – Oost-Souburg – Gezocht – Cybercrime – Kanaalstraat – Oost-Souburg

Op 17 juni 2022 wordt een slachtoffer uit Vlissingen gebeld door een vrouw die zich uitgee…