Home Nederland Nederland steunt Griekenland bij structurele hervormingen

Nederland steunt Griekenland bij structurele hervormingen

Nederland steunt Griekenland bij structurele hervormingen om uit de financiële crisis te komen. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft dat laten weten aan de Griekse premier Samaras en de minister van Buitenlandse Zaken, Avramopoulos, tijdens een bezoek aan Athene. Timmermans: ‘De Griekse regering heeft een groot aantal harde maatregelen genomen, en dat is moedig. Ik besef dat deze pijn doen bij veel Grieken, bijvoorbeeld onder jongeren; de jeugdwerkeloosheid is 60 procent. Niettemin is het belangrijk om op koers te blijven met de hervormingen om het vertrouwen van Europese partners en financiële markten te herwinnen.’

De EU en Nederland helpen Griekenland met concrete oplossingen via de EU Task Force fot Greece (TFGR). Op verzoek van de Griekse overheid zoekt de TFGR experts in EU-landen die zogenoemde Technische Assistentie leveren. Nederland is leidend bij het verbeteren van de Griekse organisatie voor export promotie, hervorming van het kadaster en hervorming van de rekenkamer. Nederland levert ook bijdragen op andere terreinen, zoals het opzetten van een anti-corruptiestrategie, hervormingen van het gerechtelijke apparaat en modernisering van de gezondheidssector.

Nederlandse bedrijven als Unilever, Philips, Heineken en Vopak inversteren in Griekenland. Zo’n 1500 Griekse studenten studeren in Nederland. En het aantal boekingen van Nederlandse toeristen in Griekenland neemt toe met 20 procent.

Timmermans: ‘Wederzijds contact kan helpen bij het slechten van stereotypen. Het klopt niet dat Grieken lui zijn en dat wij betalen voor hun vroegtijdige pensionering. Het klopt niet dat Noord-Europese landen niet solidair zijn met Zuid-Europese landen; wij steken juist onze nek uit met leningen. Dit soort stereotypen hinderen ons bij het nemen van verstandige beslissingen.’

Met zijn collega minister van Buitenlandse Zaken Avramopoulos besprak Timmermans ook onderwerpen als de crisis op Cyprus, de relaties tussen Griekenland en Turkije en de situatie in Syrië.

 

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …