Home Nederland Teleurstelling na uitblijven afspraken internationale wapenhandel

Teleurstelling na uitblijven afspraken internationale wapenhandel

Nederland is teleurgesteld dat het niet is gelukt overeenstemming te bereiken over een internationaal wapenhandelsverdrag. Nederland heeft zich daarvoor de afgelopen jaren en ook de laatste twee weken in New York sterk ingezet. Ondanks de grote verschillen van mening tussen de VN-Lidstaten hoopte Nederland dat het zou lukken er in New York uit te komen. ‘Een grote meerderheid van landen wilde een verdrag. Het is daarom heel teleurstellend dat een klein groepje landen met daarin Noord-Korea, Syrië en Iran dit nu heeft geblokkeerd’, aldus minister Timmermans. ‘Op tafel lag een sterk en robuust verdrag. Een verdrag dat zeker in de loop van de tijd kon leiden tot een beter gereguleerde wapenhandel. Want dat is nodig om het misbruik van wapens voor mensenrechtenschendingen, georganiseerde misdaad en het aanjagen van conflicten te verminderen.’

Nederland blijft zich inzetten voor de totstandkoming van een internationaal wapenhandelsverdrag. Minister Timmermans zegt zich met andere landen in en buiten de EU te zullen beraden over stappen die gezet kunnen worden om alsnog binnen afzienbare tijd tot een verdrag te komen. Een overgrote meerderheid van staten wil dat ook.

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …