Home Economie Verkoop auto’s valt sterker tegen dan verwacht

Verkoop auto’s valt sterker tegen dan verwacht

Naar aanleiding van tegenvallende verkoopcijfers in de eerste maanden van het jaar hebben BOVAG en RAI Vereniging besloten de prognose voor het aantal verkochte personenauto’s in 2013 aan te passen van 480.000 naar 410.000. De aanpassing is noodzakelijk nu blijkt dat het lage consumentenvertrouwen langer aanhoudt en diepere economische sporen achterlaat dan verwacht. Zowel zakelijke als particuliere autokopers stellen aankopen uit of hebben vóór de veranderingen in belastingwetgeving van afgelopen 1 januari reeds fiscaal gunstige auto’s aangeschaft. De eerdere prognose van 480.000 stuks werd opgesteld in oktober 2012, toen de vooruitzichten nog relatief florissant waren. Het jaar 2012 werd afgesloten met 502.544 verkochte auto’s, waarbij per maand grote schommelingen werden waargenomen onder invloed van wijzigingen in BPM-wetgeving en fiscale bijtelling voor zakelijke rijders. Na de laatste aanpassingen van 1 januari staan er voor de rest van 2013 geen veranderingen in autofiscaliteit op stapel.

BOVAG en RAI Vereniging hebben gewacht met een aanpassing van de prognose totdat een helder beeld ontstaan is van de huidige situatie op de personenautomarkt. De eerste twee maanden van 2013 werden er in totaal 29,2% minder auto’s verkocht dan in de vergelijkbare periode van 2012. Dat komt neer op 80.108 stuks in de eerste twee maanden van 2013 versus 114.119 stuks in dezelfde periode vorig jaar. Voor de maand maart wordt geen spectaculair herstel verwacht, maar later in het jaar verwachten beide brancheorganisaties dat de markt in rustiger vaarwater terecht zal komen.

Laad meer Economie

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …