Home Nederland Ploumen gaat zich inzetten tegen kindhuwelijken

Ploumen gaat zich inzetten tegen kindhuwelijken

Discussie over kindhuwelijken o.l.v. Daphne Bunskoek met prinses Mabel van Oranje, minister Lilianne Ploumen en directeur Plan Nederland Monique van 't Hek.

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft zich tijdens het filmfestival Movies that Matter krachtig uitgesproken tegen kindhuwelijken. In een discussie met onder meer prinses Mabel van Oranje maakte Ploumen bekend dat zij zich de komende jaren gaat inzetten tegen kindhuwelijken. ‘Per jaar zijn er 10 miljoen gedwongen kindhuwelijken. Oftewel, elke 3 seconden wordt er ergens ter wereld een minderjarig meisje uitgehuwelijkt’, aldus Ploumen. ‘Kindhuwelijken en de gevolgen daarvan zijn lang aan de aandacht van de internationale gemeenschap ontsnapt. Het is daarom tijd voor actie, we kunnen niet meer stilzitten en toekijken’.

Ploumen zegde toe dat in haar nieuwe beleidsnota, die begin april uitkomt, dit onderwerp wordt meegenomen. Volgende maand zal de minister tijdens haar bezoek aan de VS eveneens met vertegenwoordigers van de VN en Wereldbank dit onderwerp aankaarten.

‘Kindhuwelijken creëren een vicieuze cirkel van armoede en machteloosheid van vrouwen’, aldus de minister. ‘Jonge meisjes staan sneller bloot aan geweld, misbruik en gedwongen seksuele relaties en overleven vaak een vroege zwangerschap niet’. Binnen een decennium zullen 100 miljoen meisjes trouwen voor hun 18e. ‘Dat is een gigantisch verlies aan potentieel. Vrouwen hebben recht op onderwijs, werk, gezondheid en vrijheid van misbruik en geweld’, aldus Ploumen.

Tijdens het filmfestival had de minister ook een ontmoeting met 12 mensenrechtenverdedigers uit o.a. China, Rusland, Uganda, Cambodia, Noord-Korea en Iran. ‘Allemaal krachtige vrouwen en mannen die met gevaar voor eigen leven in hun landen strijden tegen onrecht’. Ploumen had onder meer een lang gesprek met Yoani Sanchez, een van de meest invloedrijke bloggers uit Cuba.

via Ploumen gaat zich inzetten tegen kindhuwelijken | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl.

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …