Home Nederland Goedkeuring steunprogramma voor Cyprus

Goedkeuring steunprogramma voor Cyprus

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben in de nacht van 15 op 16 maart politieke overeenstemming bereikt over een steunprogramma voor Cyprus van maximaal € 10 miljard. De lening wordt verstrekt door het Europese noodfonds ESM. De trojkapartijen zullen in de komende week de randvoorwaarden van het programma verder uitwerken met de Cypriotische regering.

Minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem over het programma: “Door de depositohouders mee te laten betalen, komt de rekening niet volledig bij de belastingbetaler te liggen. Cyprus krijgt nu weer kans op economisch herstel en hernieuwde groei.”

Onderdelen van het programma zijn:

– een eenmalige stabiliteitsheffing op spaartegoeden van 6,75 procent tot 100.000 euro en 9,9 procent boven 100.000 euro.

– een verhoging van de bronbelasting op rente van 10 naar 12,5 procent.

– een herstructurering van de bankensector.

– privatiseringen en de verkoop van een deel van de Cypriotische goudvoorraad.

Cyprus heeft in juni 2012 noodsteun aangevraagd bij de eurolanden. De economie en de banken van Cyprus zijn nauw verweven met die van Griekenland. Dit maakt ze kwetsbaar. De financiële steun is zowel bedoeld voor de overheidsfinanciën als voor het op orde brengen van de banken.

Voor de steun zullen dezelfde zware voorwaarden gelden als voor Griekenland, Ierland en Portugal.

Zo moet Cyprus de economie en begroting op orde brengen, de financiële sector kleiner maken en het witwassen aanpakken.

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …