Home Nederland Willem Alexander houdt ook als koning hechte band met krijgsmacht

Willem Alexander houdt ook als koning hechte band met krijgsmacht

De Prins van Oranje in een Apache-gevechtshelikopter.
Archieffoto: Ministerie van Defensie

Met het aanvaarden van de troon op 30 april neemt de Prins van Oranje afstand van zijn actieve militaire status. Als eerste koning sinds 1849 die als militair diende, blijft hij zijn trots voor Defensie in woord, daad en ceremonieel onverminderd tonen.

De Prins van Oranje is nu nog commandeur bij de Koninklijke Marine en heeft een overeenkomstige generaalsrang bij de andere krijgsmachtdelen. Als Staatshoofd kan de Koning echter geen actieve militaire functie meer vervullen. Voor zijn inhuldiging als Koning der Nederlanden wordt hem op verzoek eervol ontslag verleend.

Vanwege zijn hechte band met de krijgsmacht draagt de Koning wel zijn uniform bij bijzondere ceremoniële gelegenheden. De rangonderscheidingstekens hierop zijn dan vervangen door een Koninklijk distinctief.

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …