Home Nederland Nederlandse luchtmacht bewaakt Baltisch luchtruim in 2017

Nederlandse luchtmacht bewaakt Baltisch luchtruim in 2017

Nederlandse F-16 jachtvliegtuigen gaan het eerste kwartaal van 2017 het luchtruim van de 3 Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen bewaken. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft dat vanmorgen bekendgemaakt. De ambassadeurs van de Baltische staten in Den Haag zijn zojuist bij de minister op het departement geweest. Hier kondigde ze officieel aan dat Nederland deze taak van januari tot april op zich neemt onder de noemer Baltic Air Policing. Het is de tweede keer dat Nederland deze NAVO-inzet voor zijn rekening neemt.

Bij de toetreding van de 3 Baltische staten tot de NAVO in 2004 is afgesproken dat ze geen eigen jachtvliegtuigen aanschaffen. In ruil voor de toezegging zouden andere NAVO-lidstaten bij toerbeurt de luchtruimbewaking op zich nemen. Nederland deed dit al eens van april tot en met juni 2005, toen met 4 F-16’s en ongeveer 100 militairen. Het luchtmachtdetachement opereerde destijds vanaf het militaire vliegveld Siauliai in Litouwen.

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …