Home Nederland Maïs met aflatoxine geleverd aan Nederlandse varkensbedrijven

Maïs met aflatoxine geleverd aan Nederlandse varkensbedrijven

Het tracerings-onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar met aflatoxine besmette maïs uit Servië en Roemenië loopt nog. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er met aflatoxine besmette maïs terecht is gekomen bij Nederlandse melkveehouders. Wel is er veevoeder met maïs uit Servië geleverd aan varkenshouders in Nederland.

Er is bij consumptie van het vlees van deze varkens geen verhoogd risico voor de volksgezondheid, omdat de maïs in het varkensvoer is vermengd met andere grondstoffen. Daarom is er waarschijnlijk niet of nauwelijks sprake geweest van overschrijding van de toegestane norm van aflatoxine in veevoeder.

Bij de NVWA zijn 3 meldingen gedaan van partijen maïs met een verhoogd gehalte aflatoxine. Het gaat om 2 partijen maïs uit Servië waarvan 1 partij direct is ingevoerd in Duitsland en een 2e partij in de haven van Rotterdam is binnengekomen. De 3e partij maïs is in december uit Roemenië via België geleverd aan 3 veevoederproducerende bedrijven in Nederland. Het traceringsonderzoek van alle 3 de partijen maïs loopt nog.

Maïs uit Servië

De partij van 45.000 ton maïs die is geleverd aan veevoederproducerende bedrijven in Duitsland (Nedersaksen), was niet afkomstig uit de haven van Rotterdam maar is rechtstreeks aan Duitsland geleverd. Deze partij maïs is in Duitsland deels geblokkeerd. Een ander deel is al verwerkt in veevoeder. Een deel van dit veevoeder is vanuit Duitsland geleverd aan 5 veevoederbedrijven in Nederland en is aan de varkens gevoerd.

Maïs uit Roemenië

Over de partij maïs die in december uit Roemenië via België is geleverd aan 3 veevoederproducerende bedrijven in Nederland, heeft 1 bedrijf de NVWA gemeld dat er geen veevoeder is uitgeleverd met aflatoxine boven de wettelijk toegestane norm. De overige 2 bedrijven zijn bezig met traceringsonderzoek en moeten de resultaten van dit onderzoek nog melden aan de NVWA. Voor zover nu bekend is ook deze maïs alleen gebruikt in varkensvoeder.

Monitoringssysteem zuivel

Naast deze 2 meldingen van aflatoxine in maïs heeft de Nederlandse Zuivel Organisatie in 2012 bij 2 melkveehouders een verhoogd gehalte aflatoxine geconstateerd. Het ging hier om melkmonsters die in het kader van het monitoringprogramma van de Nederlandse zuivelsector genomen zijn. De NVWA zal deze 2 bedrijven en de afnemers van de melk bezoeken om te controleren of de juiste maatregelen zijn genomen en er geen melk in de voedselketen terecht is gekomen. Deze 2 overschrijdingen staan voor zover nu bekend volledig los van bovenstaande maïsleveringen.

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …