Home Limburg Venlo Gemeente en politie betrappen slechts één spijbelaar

Gemeente en politie betrappen slechts één spijbelaar

Donderdag, tijdens de landelijk Dag van de Leerplicht, hebben gemeente en politie op straat jongeren gecontroleerd op spijbelen. In totaal zijn 165 jongeren aangesproken. Van hen bleek er maar één eigenlijk op school te moeten zitten. Met de actie wil de gemeente jongeren duidelijk maken dat op straat rondhangen in plaats van in de les te zitten niet kan. In het verlengde daarvan was er tijdens de actie aandacht voor het belang van het behalen van een diploma.

De straatactie vond plaats tijdens de schooluren in Blerick, Tegelen, Venlo-Centrum, in Venlo-Zuid bijAH en Jan Linders en in Venlo-Noord bij Benders. Vier koppels van een leerplichtconsulent en een politieagent spraken tijdens de controle 165 jongeren aan. Op één na waren al deze jongeren terecht niet op school aanwezig, vanwege proefwerkweken, pauze of een tussenuur. De spijbelende leerling heeft een brief meegekregen voor zijn ouders en de school is geïnformeerd. Uiteraard is de leerling ook teruggestuurd naar school.

Wethouder Satijn was ’s middags bij de straatactie aanwezig in Venlo-Noord: “Eigenlijk is het heel erg positief dat we maar één jongere hebben kunnen betrappen op spijbelen. De intensieve samenwerking tussen het onderwijs en leerplicht werpt zijn vruchten af. Toch is de straatactie zeker niet voor niets geweest. Zichtbaar op straat controleren op spijbelen heeft ook een preventieve werking, je hoopt toch dat jongeren zich nog eens extra zullen bedenken als ze weten dat ze op straat gepakt kunnen worden door een leerplichtambtenaar en politie.”

Medio januari maakte Minister Bussemakers bekend dat ook het afgelopen jaar het aantal voortijdig schoolverlaters is gedaald. “Een goede trend die we graag doorzetten”, zegt wethouder Satijn, “met een diploma op zak hebben jongeren nu eenmaal een betere kans op de arbeidsmarkt. Daarom staan we ook in Venlo elk jaar stil bij de Dag van de Leerplicht, dit jaar in de vorm van deze straatactie in samenwerking met de politie.”

Laad meer Venlo

Geef een reactie

Bekijk ook

Noord-Limburg – Acht aanhoudingen bij internationale criminaliteitscontroles

Op twee locaties in Venlo vonden woensdag tussen 15.30 en 22.00 uur grote criminaliteitsco…