Home Limburg Provincie maakt restauratie en herbestemming Sint Hubertuskerk mede mogelijk

Provincie maakt restauratie en herbestemming Sint Hubertuskerk mede mogelijk

De Sint Hubertuskerk in Genhout (gemeente Beek) kan in het kader van de subsidieregeling ‘Restauratie en stimulering herbestemming monumenten’ rekenen op een bijdrage van de Provincie Limburg van maximaal € 209.042,00 voor de restauratie en herbestemming van de kerk.

Met deze subsidie wordt het dak van de kerk gerestaureerd en krijgt de kerk geleidelijk een nieuwe museale nevenfunctie, naast de oorspronkelijke kerkfunctie. 

Gedeputeerde Noël Lebens prijst de initiatiefnemers en spreekt zijn waardering uit over de plannen: “Met behulp van de Provincie maar ook door bijdragen van de gemeente Beek en het bisdom Roermond kan deze bijzondere kerk voor de toekomst behouden blijven. Door deze opknapbeurt blijft de eredienst voor de toekomst behouden en daarnaast wordt het gebouw een centrum voor religieuze kunst”.

De restauratie is hard nodig vanwege het lekkende kerkdak. Naast het aanpakken van de problemen met het dak heeft het kerkbestuur samen met de Stichting SintHubertuskunstcentrum plannen ontwikkeld om een gedeelte van de kerk een nieuwe bestemming te geven namelijk als centrum voor religieuze kunst. De paters Montfortanen hebben vele religieuze voorwerpen bijeengebracht in Genhout. Deze kunnen straks op een verantwoorde manier worden tentoongesteld. De restauratiewerkzaamheden en de omvang van het project lenen zich bij uitstek voor het inzetten van leerling-restauratievaklieden in opleiding. 

De Sint Hubertuskerk is een rijksmonument en werd in 1936 gebouwd naar een ontwerp van de bekende Limburgse architect Alphons Boosten. Deze kerk is niet alleen bijzonder als gebouw maar ook vanwege het rijke interieur. Een keur aan Limburgse kunstenaars hebben daar hun bijdrage aan geleverd. De monumentale plafondschilderingen zijn van de hand van Charles Eyck. Diverse glas-in-lood ramen werden door Joep Nicolas vervaardigd. Charles Vos maakte enkele beelden voor deze kerk. Kunstenaars als Jef Scheffers, Max Weiss, Gene Eggen en Frans Timmermans zorgden voor verdere verfraaiing van het interieur.

Laad meer Limburg

Geef een reactie

Bekijk ook

Noord-Limburg – Acht aanhoudingen bij internationale criminaliteitscontroles

Op twee locaties in Venlo vonden woensdag tussen 15.30 en 22.00 uur grote criminaliteitsco…