Home België 22-jarige Project X-veroordeelde aangehouden in Antwerpen

22-jarige Project X-veroordeelde aangehouden in Antwerpen

De Antwerpse politie heeft zondag een 22-jarige Nederlander aangehouden in Antwerpen. De in Sneek geboren man van Joegoslavische komaf moet in Nederland nog 283 dagen celstraf uitzitten. Hij is veroordeeld voor brandstichting en openlijke geweldpleging tegen de politie, tijdens de zogenoemde Project-X-rellen in het Groningse dorp Haren in 2012. België zal hem vermoedelijk overleveren aan Nederland.

Aanhouding

De jonge Fries dacht aan zijn straf te ontkomen door een verblijfplaats in Antwerpen te zoeken. Op verzoek van het Fugitive Active Search Team (FASTNL) stond de veroordeelde internationaal gesignaleerd. Op basis van informatie-uitwisseling en goede internationale samenwerking tussen Nederland en België, kon zijn aanhouding gisteren plaatsvinden.

Raddraaier

De betrokkene heeft zich op 21 september 2012 in Haren, tijdens een uit de hand gelopen Facebookfeest van een 16-jarige dorpelinge, vrijwel voortdurend in de frontlinie van het geweld tegen de politie begeven. Zo gooide hij opzettelijk voorwerpen naar de mobiele eenheid. Ook heeft de raddraaier, al dan niet samen met anderen, een personenauto gekanteld en vernield. Bovendien stak hij dit voertuig evenals meerdere fietsen in brand. Van alle betrokkenen heeft de man uit Sneek de hoogste straf opgelegd gekregen.

Project X Haren

Een meisje uit Haren verzond begin september 2012 de uitnodiging voor haar sweet sixteen party aan haar vrienden via Facebook. Ze gaf het bericht de status ‘openbaar’, zodat haar vrienden ook hun vrienden konden aanmelden en meenemen. De uitnodiging mondde echter uit in een bijeenkomst van duizenden jongeren en rellen. De politie moest ingrijpen en Project X Haren haalde landelijk het nieuws. Project X is een verwijzing naar de gelijknamige film van regisseur Nima Nourizadeh.

Gevangenisstraf

De rechtbank Noord-Nederland heeft de man, die verstek liet gaan bij de zitting, op 11 maart 2013 veroordeeld voor brandstichting en openlijke geweldpleging. Het vonnis was een gevangenisstraf van 117 dagen met aftrek, waarvan 100 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren, Reclasseringstoezicht en 240 uren werkstraf.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft daartegen hoger beroep ingesteld. Bij arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 25 juli 2013 is betrokkene op tegenspraak veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 10 maanden. Op 31 juli 2013 heeft de Friese verdachte beroep in cassatie ingesteld tegen dit arrest van het gerechtshof, maar kort daarop trok hij dat weer in. Daarmee is op 16 augustus 2013 de opgelegde gevangenisstraf van 10 maanden onherroepelijk geworden.

 

Laad meer België
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Vermist – Lusmary Fermina

De 14-jarige Lysmary is sinds 11 februari 2024 16:15 uur vermist uit Leeuwarden Zij is het…