Home Groningen Verlengde baan Groningen Airport Eelde geopend

Verlengde baan Groningen Airport Eelde geopend

Een jaar lang is op Groningen Airport Eelde hard gewerkt aan de verlenging van de start- en landingsbaan. Op woensdagochtend is de verlengde baan officieel geopend door staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu). Met de realisatie van de baanverlenging komen meer bestemmingen binnen het bereik van Groningen Airport Eelde omdat grotere en zwaardere vliegtuigen gebruik kunnen gaan maken van de luchthaven.

De start- en landingsbaan is verlengd naar 2.500 meter en over de hele lengte van een nieuwe toplaag voorzien. Om de klus te klaren was de luchthaven van 9 tot en met 23 april gesloten. Mansveld gaf vandaag het eerste passagiersvliegtuig van deze ochtend vanuit de toren ‘clearance’ voor vertrek. De vlucht werd uitgevoerd door Corendon Airlines dat dankzij de baanverlenging nu twee maal per week non-stop naar Antalya vliegt.

Langere baan geeft Groningen Airport Eelde nieuwe kansen

Staatssecretaris Mansveld: ”De langere baan zorgt voor een betere bereikbaarheid en economische kansen voor het Noorden. Want de aanwezigheid van een luchthaven met meerdere bestemmingen is voor veel bedrijven een belangrijke vestigingsvoorwaarde. Het milieu profiteert ook van de langere baan. Want nu zwaardere vliegtuigen hier kunnen vertrekken is een tussenstop om ergens anders bij te tanken niet meer nodig”.

Luchthavendirecteur Marco van de Kreeke: ”Groningen Airport Eelde is van en voor Noord Nederland. Op Europese schaal een interessante regio met interessante internationale relaties. Luchtvaartmaatschappijen zien hierin een interessante markt. Met de langere baan kan deze markt veel beter bediend worden vanuit de eigen regio. We verbinden Noord-Nederland met de wereld om ons heen. Dat betekent bijvoorbeeld ook nieuwe mogelijkheden voor inkomend toerisme.”

Laad meer Groningen

Geef een antwoord

Bekijk ook

Groningen – Zes geldezels en daarmee 33 aangiftes van oplichting behandeld door politie en OM

Gisteren hoorden zes personen op het bureau Parkallee (Kardinge) in Groningen dat de polit…