Home Drenthe Assen Kans op gratis rijtraining voor motorrijders in Groningen en Drenthe

Kans op gratis rijtraining voor motorrijders in Groningen en Drenthe

Eindelijk maar toch, het voorjaar lijkt in aantocht. Hét moment voor veel motorrijders om hun stalen ros weer van stal te halen. Maar gaan ze goed voorbereid op pad? En zien overige weggebruikers hen niet over het hoofd? Het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD), het Verkeer- en Vervoerberaad (VVB) Groningen en de politie vragen er onder het motto ‘Veurjoar in de kop? aandacht voor. Dit jaar voor het eerst ook online. Motorrijders die aanhaken maken kans op een gratis rijvaardigheidstraining.

Helaas gebeuren er in het voorjaar vaak ongelukken met motorrijders, waarvan meerdere met dodelijke afloop. Met ‘Veurjoar in de kop?’ hopen de VVB’s en de politie het aantal ongelukken te verminderen.

Via een online actie kunnen motorrijders dit jaar een mooie prijs winnen: een gratis VRO Risico-training waarin hun eigen rijgedrag op video wordt vastgelegd. Aan de hand van dat filmpje bespreekt een rij-instructeur van de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) met hen wat opvalt in hun rijstijl. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze training een positief effect heeft op de veiligheid van het rijgedrag en gevaarherkenning door motorrijders. De prijs is te winnen via de campagnepagina van ‘Veurjoar in de kop?’ op Facebook.

Behalve via Facebook en Twitter (@veurjoarindekop) zijn vorige week alle motorclubs, motordealers en rijscholen in de provincies Groningen en Drenthe met posters en flyers geattendeerd op de campagne. Ook deelnemers aan regionale motorvaardigheidstrainingen in Drenthe krijgen een flyer mee. Bovendien zendt RTV Drenthe acht weken lang een radio- en tv-spotje uit. Niet alleen motorrijders worden hiermee aangesproken, ook voor andere weggebruikers is het belangrijk om te beseffen dat er weer motorrijders onderweg zijn.

Technische mankementen en een gebrek aan routine zijn belangrijke oorzaken van veel ongevallen met motorrijders in het voorjaar. De motor heeft vaak enkele maanden stilgestaan, wat met name voor de bandenspanning niet goed is. Daarnaast heeft de motorrijder zelf een tijd niet meer op een motor gereden en is daardoor zijn routine kwijt. Veel motorrijders realiseren zich dat niet. De politie adviseert daarom om voor de eerste rit de motor goed te controleren, vooral de bandenspanning en de remmen. Daarnaast doen motorrijders er goed aan het rijden, vooral het sturen en remmen, even te oefenen op een rustige plek. Tot slot moeten zij er op bedacht zijn dat andere verkeersdeelnemers soms lange tijd geen motor zijn tegengekomen en hen dus niet altijd (op tijd) zien aankomen.

Laad meer Assen

Geef een reactie

Bekijk ook

Groningen – Getuigen gezocht van incident Oliemuldersweg

De politie is op zoek naar getuigen van een incident zaterdagavond 9 december aan de Oliem…