Home Groningen Politie lost oplichting met telefoonabonnementen op

Politie lost oplichting met telefoonabonnementen op

De politie in Groningen Zuid heeft de afgelopen twee weken met de aanhouding van zeven verdachten negen zaken van oplichting opgelost. Daarbij werd onder groepsdwang individuen bewogen telefoonabonnementen af te sluiten, waarna de bewuste telefoons werden doorverkocht. De verdachten zijn in de leeftijd van 17 t/m 22 jaar en komen uit Groningen.

Bij de politie werd door negen jongeren in de leeftijd van 18 t/m 24 jaar, soms samen met een ouder of begeleider, aangifte gedaan. Zij hadden onder druk van de verdachten vier tot zes telefoonabonnementen afgesloten bij een van de telefoonwinkels in de stad Groningen. Daarbij hadden de verdachten, nadat zij de telefoon – van de vaak duurste categorie – hadden ingenomen, gelijk daarop doorverkocht aan derden, waaronder opkopers. In een aantal gevallen kregen de benadeelden zelf geen geld. Daarnaast lieten de verdachten de benadeelden weten dat zij gemakkelijk van het abonnement na verkoop van de telefoon af konden. Dit was niet het geval. Met het abonnement werd in de regel verder niets gedaan. Na verloop van tijd ontstonden grote abonnementsschulden bij de benadeelden. De uiteindelijke schade liep in de duizenden euro’s per individu, omdat door de benadeelde voor twee jaar een abonnement werd afgesloten en zij vier tot zes van dit soort contracten aangingen.

Het merendeel van de verdachten woont bij hun ouders en gaat naar school. Hun reden was geldelijk gewin. Het contact met de slachtoffers werd geraffineerd opgebouwd, vaak kenden zij de betrokkenen in kwestie van vroeger. De dwang bestond uit psychologische druk die op de vaak kwetsbare benadeelden, die soms begeleid wonen, werd uitgeoefend. In een aantal gevallen lieten de benadeelden weten dat zij kort voor het afsluiten van de abonnementen waren bedreigd. Uit het politieonderzoek is gebleken dat dit in een aantal gevallen niet het geval was, maar dat zij dit zeer waarschijnlijk zeiden om bij begeleiders, ouders en politie te rechtvaardigheden dat zij de abonnementen hadden afgesloten en er geld voor hadden ontvangen.

De politie heeft het dossier voor verdere behandeling doorgestuurd naar het openbaar ministerie.

Laad meer Groningen

Geef een reactie

Bekijk ook

Groningen – Brandend voorwerp gegooid naar woning Padangstraat

Maandagavond 28 november kreeg de politie de melding van een brand aan de Padangstraat in …