Home Groningen Delfzijl Nieuwe Gedenkplaquette Polizeigevängnis plein Molenberg

Nieuwe Gedenkplaquette Polizeigevängnis plein Molenberg

Misschien komt u er dagelijks langs. Op plein Molenberg in Delfzijl. En is het u niet opgevallen. Pal tegenover de Rabobank: vier vierkante plaatjes van aluminium en een nieuwe gedenkplaquette van natuursteen. Die heeft de gemeente na de herinrichting van dit plein en het Commandementsplein geplaatst. De plaquette ligt bij het vroegere fietsenhok dat hier stond en tijdens de Tweede Wereldoorlog diende als gevangenis. De contouren van dit fietsenhok zijn zichtbaar gemaakt met vier vierkante plaatjes. De gemeente hecht veel waarde aan haar cultuurhistorie en heeft de oude zilverkleurige plaquette, die verwerkt was in het muurtje op het ‘oude’ plein, vervangen door één van natuursteen. Die is nu verwerkt in het straatwerk.

Arrestantenlokaal
Het fietsenhok van de oude U.L.O. school aan de Schoolstraat werd tijdens de oorlog gebruikt als arrestantenlokaal. Hier werden voornamelijk verzetsmensen opgesloten. De Sicherheitsdienst (SD) sloot hierin mensen op in afwachting van hun verdere vervoer naar het Scholtenshuis in Groningen of andere plaatsen.

Herdenken
De plaquette is een belangrijke gedenkplek tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Deze is onderdeel van de wandeling vanaf het gemeentehuis langs verschillende gedenkplekken in en rondom het centrum van Delfzijl. Scholieren van OBS Jan Ligthart dragen dit jaar hier een gedicht op en leggen bloemen.

Laad meer Delfzijl

Geef een antwoord

Bekijk ook

Delfzijl – Zestal onder meer verdacht van woningoverval

De politie heeft in een lopend onderzoek op dinsdag 5 november vijf verdachten (15, 17, 27…