Home Groningen Delfzijl 4 mei-herdenking in Delfzijl

4 mei-herdenking in Delfzijl

In de gemeente Delfzijl vinden op 4 mei op diverse plaatsen en in uiteenlopende vormen herdenkingen plaats. Op 4 mei worden in het hele land de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht. “We hebben in Delfzijl een mooie traditie van herdenken ontwikkeld”, vertelt burgemeester Emme Groot. In Delfzijl beginnen de herdenkingen in de derde week van april, waarin we de verzetsgroep Zwaantje herdenken. Op 4 mei is er ’s ochtends een kort moment bij het monument van de voormalige zeevaartschool.

Burgemeester Groot: “De Werkgroep 4 mei organiseert de dodenherdenking in de plaats Delfzijl. In de dorpen Borgsweer, Holwierde, Spijk, Wagenborgen en Woldendorp vinden al een aantal jaren herdenkingen plaats, georganiseerd door plaatselijke comité’s. Mooi dat je met zoveel mensen en in zoveel vormen samen kunt herdenken.  Daarmee borgen wij onze geschiedenis en delen we die. Het laat ons stilstaan bij de waarde van onze vrijheid. Die vieren we uitgebreid op 5 mei; 4 mei is een moment van bezinning.”

Op 5 mei 1945 eindigde de oorlog in Nederland. Niet met een allesbeslissende slag, maar met een hand tekening aan een tafel. Onze vrijheid begon in 1945 met afspraken op papier. De uitdrukking ‘verdragen van vrijheid’ heeft een dubbele betekenis. Ten eerste verwijzen verdragen naar afspraken die op papier met handtekeningen zijn bezegeld. Ten tweede duidt het werkwoord ‘verdragen’ erop dat vrijheid letterlijk door mensen verdragen of ondergaan moet worden. Omdat zij zich aan gemaakte afspraken moeten houden. Want afspraak is afspraak. Vrij zijn doe je nooit alleen, altijd samen. En daar zijn afspraken voor nodig.

Burgemeester Groot: “Daarmee kom je bij het thema van dit jaar: Vrijheid spreek je af. Afspraken geven ons ruimte om te doen, maar betekenen ook dat wij moeten laten. Ze bieden ruimte, maar begrenzen ook. Vrijheid is wederkerig. Het is iets wat mensen samen maken. Afspraken helpen daarbij. Om deze afspraken niet te vergeten, is het nodig om ze te onderhouden en te actualiseren.”

In het centrum van Delfzijl begint en eindigt dodenherdenking bij het gemeentehuis. In verband met de Nationale Dodenherdenking op zaterdag 4 mei zal het Johan van den Kornputplein – de weg voor het gemeentehuis te Delfzijl – tussen 19.30 en 20.30 uur afgesloten zijn voor alle verkeer. De gemeente verzoekt u vriendelijk hiermee rekening te houden en de motor van uw voertuig uit te zetten als u wacht voor de afzethekken. De herdenking vindt plaats bij het monument ter nagedachtenis van de gevallenen.

De parkeerring met elf parkeerplekken voor het gemeentehuis wordt op 4 mei afgesloten in verband met de Nationale Dodenherdenking. Het plein Molenberg zal op 4 mei gedeeltelijk worden afgesloten voor parkeren in verband met de herdenking bij de plaquette ‘Polizeigefängnis’ op het plein Molenberg. OBS Jan Ligthart organiseert de herdenking.

Programma Delfzijl-centrum:
18.00 uur Nederlandse vlag halfstok.
18.30 uur Herdenking Joods monument, gemeentehuis, Turkse vrouwencommissie.
Onthulling, herdenking plaquette ereburgers, Werkgroep 4 mei.
18.36 uur Formatie stoet voor gemeentehuis.
Vertrek stoet richting station.
Bloemlegging Joodse plaquette station, gemeente Delfzijl.
Stoet loopt langs monument Zwaantje.
Herdenking Britse eregraven, Zeekadetkorps, begraafplaats.
Stoet loopt langs monument voormalige Zeevaartschool.
Herdenking plaquette ‘Polizeigefängnis’ plein Molenberg,
OBS Jan Ligthart.
19.18 uur Grand Café ’t Lokaal: koffie/thee, toiletbezoek.
19.34 uur Formatie stoet in volgorde kransleggingen, plein Molenberg.
Stille tocht van plein Molenberg via de Schoolstraat, Singel, Kruispunt Singel-Landstraat linksaf, Johan van den Kornputplein linksaf naar het monument ter nagedachtenis van de gevallenen voor het gemeentehuis.
Zeekadetten dragen kransen en bloemstukken uit het gemeentehuis en stellen zich op bij het verzetsmonument.
Aankomst stoet gemeentehuis.
Signaal Taptoe.
20.00 uur Twee minuten stilte.
20.02 uur Wilhelmus door muziekverenigingen Koningin Wilhelmina, Delfzijls Harmonie Orkest.
Toespraak loco-burgemeester T. van der Veen.
Kransleggingen, volgorde:
1. Gemeente Delfzijl.
2. Werkgroep 4 mei.
3. Beth Ha Knesseth.
4. Algemene Vereniging Oud-personeel Koninklijke Marine.
5. Zeekadetkorps Delfzijl.
6. K.Z.R.V. Neptunus.
7. Muziekvereniging Koningin Wilhelmina.
8. Muziekvereniging Delfzijls Harmonie Orkest.
9. Oranjevereniging De Hoeksteen.
10. OBS Jan Ligthart.
11. Verwanten omgekomenen.
20.25 uur Einde plechtigheid.
Koffie/thee in raadzaal gemeentehuis.

Laad meer Delfzijl

Geef een antwoord

Bekijk ook

Delfzijl – Zestal onder meer verdacht van woningoverval

De politie heeft in een lopend onderzoek op dinsdag 5 november vijf verdachten (15, 17, 27…