Home Groningen Oost-Nederland – Grote grenscontrole Nederland-Duitse grens: ‘Korridorfahndung’

Oost-Nederland – Grote grenscontrole Nederland-Duitse grens: ‘Korridorfahndung’

De bestrijding van de criminaliteit en mobiel banditisme en het vergroten van de verkeersveiligheid langs de Nederlands/Duitse grens. Dat waren een paar van de doelen van een omvangrijke internationale controle die van donderdag 16 op vrijdag 17 november 2017 plaatsvond. Van Groningen tot Aken en in het achterland aan beide zijden van de grens kwamen politiemensen, marechaussees en diverse opsporingspartners in actie.

Aan deze controle werd aan Nederlandse kant deelgenomen door de Koninklijke Marechaussee, de Douane en de Nationale Politie, Eenheden Noord- en Oost Nederland en de Landelijke Eenheid, dienst infrastructuur. Aan Duitse kant werkten de Bundespolizei, de Zoll (douane) en de politiekorpsen van de bondslanden Nordrhein-Westfalen, Sachen, Sachsen-Anhalt en Niedersachsen, plus het kenniscentrum voor vaartuigcriminaliteit in Konstanz mee. Tegelijkertijd is ook in Polen een controle uitgevoerd.

Het zwaartepunt van deze controle op de bestrijding van de criminaliteit lag behalve het mobiel banditisme bij verdovende middelen, vreemdelingenwetgeving en mensenhandel en het verhinderen van het illegaal inreizen. Ook werd er gecontroleerd op autodiefstallen. Voor het vergroten van de verkeersveiligheid werd gecontroleerd op verkeersdelicten, zoals rijden onder invloed van alcohol/drugs en overtredingen met betrekking tot rijbewijs- en kentekendocumenten. Door controles aan de grens op de grote verkeeraders en controles in het achterland aan beide zijden van de grens was er een grote pakkans.

Bij de politie in Osnabrück was een coördinatieteam actief, bestaande uit vertegenwoordigers van de deelnemende opsporingsinstanties. Dit team coördineerde waar nodig de samenwerking en verzorgde de contacten tussen de verschillende opsporingsinstanties. De samenwerking tussen de deelnemende instanties was erg effectief. 

Laad meer Groningen
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Groningen – Wie weet meer over de dood van Wijtske Bauer-Hiemstra?

Wijtske Bauer-Hiemstra keerde nooit terug van een stapavondje. Vandaag is het precies 32 j…