Home Groningen Speciale ombudsman voor gaswinning Groningen

Speciale ombudsman voor gaswinning Groningen

Er komt in Groningen een onafhankelijke ombudsman op het gebied van gaswinning. Hier kunnen bewoners zich melden met klachten over de afhandeling van schademeldingen als gevolg van aardbevingen. Er worden nog gesprekken gevoerd met mogelijk kandidaten en nagedacht over ondersteuning van de ombudsman. Dat maakte minister Kamp van Economische Zaken (EZ) donderdag bekend tijdens een bezoek aan Groningen. De bewindsman spreekt daar met bestuurders en bewoners in Groningen over de afhandeling van schademeldingen, de zorg over waardedaling van woningen en de manier waarop de onafhankelijkheid van toegezegde onderzoeken zeker gesteld wordt.

Om een verantwoord besluit te kunnen nemen over een mogelijke reductie van de gaswinning in Groningen is meer informatie nodig over onder andere de mogelijke sterkte van toekomstige aardbevingen. In totaal worden elf onderzoeken uitgevoerd tussen nu en december 2013. Deze onderzoeken moeten ook inzicht geven in de mogelijke schade van sterkere aardbevingen en een antwoord geven op de vraag hoe de kans op bevingen kan worden beperkt door alternatieve winningstechnieken.

Een onafhankelijke stuurgroep ziet er op toe dat de onderzoeken zorgvuldig en voortvarend worden uitgevoerd. Tanja Klip-Martin, dijkgraaf van Waterschap Vallei en Veluwe en voormalig gedeputeerde van de provincie Drenthe, wordt voorzitter van deze stuurgroep. Andere leden van de stuurgroep zijn Jaap Breunese (technischadviseur diepe ondergrond bij TNO) en Robert van der Hilst (expert op het gebied van seismologie en aardbevingen bij de Amerikaanse universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT)).

Drie onderzoeken zijn naar verwachting al in juni 2013 klaar. Dan moet er meer duidelijk zijn over de effecten van aardbevingen op de huizenprijzen en wat de gevolgen zijn voor dijken en ondergrondse leidingen. Ook moet er dan een plan van aanpak liggen voor de preventieve versterking van gebouwen.

 

Laad meer Groningen

Geef een reactie

Bekijk ook

Groningen – Getuigen gezocht van incident Oliemuldersweg

De politie is op zoek naar getuigen van een incident zaterdagavond 9 december aan de Oliem…