Home Gelderland Arnhem In hoger beroep tot 3,5 jaar cel geëist tegen ‘uitreizigers’ naar Syrië vanuit Arnhem

In hoger beroep tot 3,5 jaar cel geëist tegen ‘uitreizigers’ naar Syrië vanuit Arnhem

De advocaat-generaal (OM) heeft in hoger beroep celstraffen van 42 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk en 18 maanden waarvan 15 maanden voorwaardelijk geëist tegen twee Arnhemmers van respectievelijk 28 (verdachte H.) en 33 jaar (verdachte N.). In de visie van het OM hebben ze zich onder meer schuldig gemaakt aan het maken van plannen om uit te reizen naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij de gewapende jihad in de periode januari tot eind november 2014. In juridische zin gaat het dan om het voorbereiden van terroristische misdrijven.

Daarnaast zou H. de uitreis van een ander naar Syrië hebben gefaciliteerd onder meer door informatie in te winnen en deze door te geven aan die persoon. Ook heeft hij telefoons en laptops verstuurd naar in het strijdgebied in Syrië aanwezige jihadstrijders. Verder heeft hij nog geldbedragen ingezameld en opgestuurd naar die in Syrië aanwezig jihadstrijders om de strijd aldaar te financieren. Naast het voorbereiden van terroristische misdrijven gaat het bij hem ook om terrorismefinanciering en deelname aan een terroristische organisatie.

De rechtbank veroordeelde H. tot 42 maanden cel waarvan twaalf maanden voorwaardelijk en N. tot een celstraf van 24 maanden waarvan acht maanden voorwaardelijk. Beide verdachten gingen in hoger beroep.

De advocaat-generaal vindt dat onvoorwaardelijke celstraffen van aanzienlijke duur recht doen aan de ernst van de feiten. De periode waarin het strafbaar handelen van verdachten zich afspeelde, was een belangrijke en heftige periode in de ontwikkeling van de situatie in Syrië, waarin steeds meer foreign fighters naar het strijdgebied trokken. Voor wat betreft het voorwaardelijk deel van de straffen wil de advocaat-generaal dat daaraan een aantal voorwaarden wordt verbonden met het oog op de maatschappelijke veiligheid en met de bedoeling hen uit de beïnvloedende kring van personen om hen heen te krijgen.

De uitspraakdatum is nog niet bekend.

Laad meer Arnhem
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Arnhem – Aanhoudingen in politieonderzoek naar drugshandel

In een langer lopend rechercheonderzoek naar productie van en handel in drugs is de politi…