Home Gelderland Arnhem WOII museum in Nijmegen kans voor Arnhem

WOII museum in Nijmegen kans voor Arnhem

Het wordt steeds waarschijnlijker dat binnen een paar jaar een nationaal museum over de Tweede Wereldoorlog verrijst in Nijmegen. Volgens D66 Arnhem heeft ook Arnhem genoeg historie om mee te kunnen profiteren van deze unieke trekpleister in de regio. Het WOII museum zal naar verwachting 120.000 bezoekers per jaar trekken. Samenwerking biedt kansen, aldus Sabine Andeweg raadslid D66 Arnhem. Daarom wil D66 van het college weten hoe zij denkt te gaan profiteren van dit WOII museum in Nijmegen.

De gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben begin februari een convenant ondertekend met de initiatiefnemers. Beide overheden zijn bereid bij te dragen aan de realisering van het WOII museum.

Cultuurtoerisme kent sinds een tiental jaar een ongekende groei. Cultuurtoerisme snijdt aan alle kanten: de economie, de werkgelegenheid, het opkrikken van de regio, het behoud van monumenten en aandacht voor ons cultureel erfgoed Onderzoek wijst ook uit dat cultuurtoeristen meer geld per bezoek besteden dan de gemiddelde toerist.

De 3 initiatiefnemers (het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum uit Overloon, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 uit Groesbeek en het Airborne Museum Hartenstein uit Oosterbeek) willen de krachten bundelen en in Nijmegen met een nieuwe centrale presentatie komen. De al bestaande musea blijven bestaan als zogenaamde site museums die met elkaar verbonden zullen worden door de Liberation Route en andere markeringen in de voormalige omringende slagvelden.

De slag om Arnhem, als onderdeel van Operatie Market Garden, was voor Nederland een belangrijke operatie uit de Tweede Wereldoorlog. D66 is zich ervan bewust dat het WOII museum in de regio grote kansen biedt voor Arnhem. We moeten hier op een slimme manier gebruik van maken.

Het informatiecentrum ‘Slag om Arnhem’ aan de John Frostbrug is een historische plaats in Arnhem die zeker verbonden zou kunnen worden aan het Nijmeegse WOII museum. Ook de wens van het bestuur van de Eusebius om een permanente expositie over de oorlog in te richten zou hiermee versterkt kunnen worden. De Eusebius is uiteindelijk het monument en het symbool van de wederopbouw van na de oorlog.

De wil is de weg die bestuurders van Arnhem, Nijmegen en de provincie Gelderland kunnen gaan. Het niet in elkaar schuiven van onze steden zou een gemiste kans zijn. Deze samenwerking biedt kansen om een groot publiek kennis te laten maken met het verleden.

Laad meer Arnhem

Geef een reactie

Bekijk ook

Apeldoorn – Man aangehouden voor ontucht cliënten van zorginstelling

De politie heeft vandaag een 36-jarige verdachte aangehouden die wordt verdacht van ontuch…