Home Gelderland Arnhem Opheldering over drones boven Arnhem

Opheldering over drones boven Arnhem

De Arnhemse raadsfractie van D66 wil opheldering over de inzet van drones in Arnhem. Uit onderzoek van de partij blijkt dat de afgelopen 3 maanden toestemming is gegeven voor vluchten met dergelijke onbemande spionagevliegtuigjes. Het gaat de fractie met name om de ‘spelregels’ die bij die eventuele inzet horen. D66 is van mening dat de inzet van drones boven onze stad een zorgvuldige afweging vraagt. Gemeenteraadslid Sabine Andeweg en commissie lid Maarten Venhoek stellen hierover vragen aan het Arnhemse college van B&W.

Afgelopen periode werd in verschillende media melding gemaakt dat er in Nederland onbemande vliegtuigjes met camera, in de volksmond drones, voor politiedoeleinden worden ingezet in het kader van opsporing door het OM. Zoals nu uit een achteraf in de Staatscourant gepubliceerd besluit blijkt, hebben deze drones gedurende 13 weken toestemming gehad om boven geheel Arnhem te cirkelen. Uit de toelichting maakt D66 op dat deze Raven RQ11B is ingezet ter ondersteuning van de regiopolitie. Wij vermoeden voor het uitvoeren van geheim cameratoezicht.

Het grootste probleem is volgens raadslid Andeweg is dat je niet weet waar de politie de drones voor inzet. “Het heeft er alle schijn van dat het stiekem gebeurd. Je weet niet precies hoe vaak het wordt ingezet, waar voor ze worden ingezet, wanneer ze worden ingezet en je weet ook niet wat er met de beelden van burgers gebeurt die worden vastgelegd door de camera’s.” Met de inzet van cameratoezicht vanuit de lucht is het ook mogelijk om in niet openbare ruimtes toezicht te houden. Daarmee worden de inwoners van Arnhem mogelijk zwaar in hun privacy aangetast.

Burgers kunnen niet merken dat de stille drones met camera boven ons hoofd vliegen. Commissielid Maarten Venhoek: “Het is een vorm van geheim cameratoezicht, dat is op deze manier verboden. De Arnhemmer heeft recht op privacy in eigen achtertuin en mag daar niet zomaar geobserveerd worden.”

Wetgeving ontbreekt
Er is op dit moment geen duidelijke regelgeving voor het gebruik van drones. Privacydeskundigen wijzen erop dat drones niet voor van alles en nog wat ingezet mogen worden en dat er geen transparantie is over het gebruik door de overheid.

In geval van inzet voor opsporingsdoeleinden verbaast D66 zich over de ruime opzet van het gebied, en de ruime periode. Van opsporing is sprake indien er al gerede aanwijzingen ijn tegen een persoon of groep personen. De keuze voor het gebied en de periode doet vermoeden dat hier in dit geval geen sprake van is.

Laad meer Arnhem

Geef een antwoord

Bekijk ook

Arnhem – Viertal beroofd in Sonsbeekpark: politie zoekt getuigen

Gisteravond was het druk in het Sonsbeekpark met sporters, wandelaars en vrienden die elka…