Home Gelderland Arnhem D66 blij met steun referendumverzoek

D66 blij met steun referendumverzoek

Maandagavond besloot de Arnhemse gemeenteraad om in te stemmen met het definitieve verzoek van 891 Arnhemmers om een referendum over het Kunstencluster, te omarmen. Op 15 mei aanstaande vindt dit allereerste referendum in de Arnhemse geschiedenis plaats. Fractievoorzitter Hans Giesing van D66 is blij dat de gemeenteraad hiermee aantoont “dat de Arnhemse referendumverordening geen papieren tijger is, maar een echt instrument dat burgers in kunnen zetten voor een beter bestuur.”

D66 is traditioneel een warm pleitbezorger van correctieve, bindende referenda. De mogelijkheid dat burgers kunnen vragen een besluit nog eens voor te leggen, dwingt politici zich vooraf af te vragen of hun voorstellen wel draagvlak in de samenleving hebben. Het feit dat in Arnhem de tot op heden slapende verordening nu voor de allereerste keer wordt benut, maakt dat het instrument ook daadwerkelijk van waarde wordt. “Ook de Arnhemse bestuurders zullen voortaan nog meer op hun tellen letten bij de bevolking.” aldus Giesing.

Voorwaarden
Begin januari werd door het actiecomité “Arnhem wil ook geen kunstencluster” in de Arnhemse gemeenteraad verzocht om een referendum, ondersteund met bijna 2.900 digitale handtekeningen. D66 heeft hier consequent twee voorwaarden aan verbonden: het referendum moet voor de zomer plaatsvinden en er moet een helder raadsbesluit aan vooraf gaan. Beide randvoorwaarden zijn vervuld.

Voor het definitief verzoek zijn in een termijn van zes weken in totaal 891 handtekeningen op het stadhuis gezet. Daarmee is het door de verordening vereiste minimumaantal van 750 ruimschoots overschreden. D66 vindt dat daarmee het verzoek niet geweigerd kan worden. Giesing: “Je kunt immers niet halverwege het spel, de spelregels veranderen.”

Kosten en vraagstelling
Het houden van het referendum kost 259.000 euro. Een fors bedrag, zeker in crisistijd. D66 vindt het desondanks verantwoord om deze uitgave te doen. Giesing: “Er was geen reële mogelijkheid om het referendum met een verkiezing te combineren, dat zou de zaak te veel ophouden. Om de snelheid in het proces te houden is de uitgave van 259.000 euro daarom verantwoord.”

De vraagstelling van het referendum is kraakhelder: ‘Wilt u een kunstencluster, ja dan wel nee?’ Een enkelvoudige vraag die goed in de stad kan worden uitgelegd. Wat de opkomst betreft doet D66 geen voorspellingen. Giesing: “Iedere burger heeft nu de mogelijkheid zijn stem te laten horen, zowel voor- als tegenstanders zouden daarvan gebruik moeten maken.”

 

Laad meer Arnhem

Geef een reactie

Bekijk ook

Arnhem – Viertal beroofd in Sonsbeekpark: politie zoekt getuigen

Gisteravond was het druk in het Sonsbeekpark met sporters, wandelaars en vrienden die elka…