Home Gelderland Arnhem Beatrix bezoekt 150-jarig Bronbeek

Beatrix bezoekt 150-jarig Bronbeek

Koningin Beatrix praat met bewoners van Bronbeek
Foto Ministerie van Defensie

Koningin Beatrix heeft woensdag het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem bezocht ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan. Ze sprak er met bewoners, personeel en vrijwilligers. De vorstin heeft als beschermvrouwe van Bronbeek een bijzondere band met het Defensieonderdeel. Naast de gesprekken bezocht de Koningin de jubileumexpositie over 150 jaar Bronbeek in gezelschap van minister Jeanine Hennis- Plasschaert.

Relatie Koningshuis

Voorafgaand hieraan ontving de majesteit het jubileumboek 150 jaar Koninklijk Bronbeek uit handen van schrijver Laurens van Aggelen. Het boek beschrijft onder meer de relatie tussen Bronbeek en het Koninklijk Huis. Die relatie startte met koning Willem III die zijn landgoed aan de staat schonk om er een tehuis voor oud-militairen van te laten maken.

Koloniaal verleden

Bronbeek biedt zorg en inwoning aan 50 veteranen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Het bijbehorende museum beheert een omvangrijke collectie met betrekking tot Nederlands-Indië en in het bijzonder het militaire aspect van het KNIL. Tentoonstellingen en educatieve activiteiten geven een historisch beeld van Nederlands koloniale verleden.

Daarnaast houden veteranen en oudgedienden jaarlijks herdenkingen bij de verschillende monumenten op het landgoed. Zoals bij het KNIL-monument of het monument voor Japanse vrouwenkampen en het monument Koninklijke Landmacht.

Laad meer Arnhem

Geef een reactie

Bekijk ook

Oost-Nederland – Politie Oost-Nederland schaalt op na acties

‘Een demonstratie is toegestaan binnen de grenzen van de wet, maar bij de acties op …