Home Friesland Leeuwarden Leeuwarden kleurt oranje tijdens Koninginnedag

Leeuwarden kleurt oranje tijdens Koninginnedag

De Leeuwarden binnenstad bruist tijdens Koninginnedag van de activiteiten. Zo zijn er dance-events met nationale en internationale DJ’s achter de draaitafel, vrijmarkt in de binnenstad en kindervrijmarkt en het Koninginnedagconcert in de Prinsentuin. Het Wilhelminaplein is omgedoopt tot het Leeuwarder Muziekplein voor jong en oud. Leeuwarden heet jaarlijks zo’n honderdduizend bezoekers welkom in de Friese hoofdstad tijdens Koninginnedag. Om dat in goede banen te leiden, werkt de gemeente nauw samen met de hulpdiensten en nemen we enkele preventieve maatregelen.

Bij grote evenementen komt veel glas op straat terecht. Glas en scherven leiden tot onveilige situaties. Daarom is drank in glaswerk, traytjes en andere grote verpakkingen niet toegestaan in de binnenstad tijdens Koninginnedag. De horecaondernemers helpen glas op straat te voorkomen door op de terrassen in plastic te schenken. Dit jaar zijn ook de slijterijen en supermarkten in en om de binnenstad om hulp gevraagd. Zij bieden in de winkelschappen ruim voldoende alternatieven voor drank in glaswerk. Ook tijdens Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag is drank in glas, traytjes en bulkverpakkingen in het centrum niet toegestaan. Geen glas, helder!

De binnenstad is voor het overgrote deel niet toegankelijk voor gemotoriseerde voertuigen. Zo is onder andere de Groeneweg op 30 april 2013 van 00.00 tot 24.00 gesloten voor doorgaand verkeer. Dat betekent meteen dat parkeergarage Oldehove 30 april is gesloten. Ook rijden er geen bussen in het vrijmarktgebied. Arriva communiceert hierover op de gebruikelijke wijze.

Tijdens Koninginnedag kan het zo druk in de binnenstad worden, dat er opstoppingen ontstaan in de Doelesteeg en de Kleine Kerkstraat. Als het heel erg druk wordt dan geldt in die straten eenrichtingsverkeer voor voetgangers. Met borden worden de looproutes aangegeven. De gemeente communiceert die dag over afsluitingen en eenrichtingsverkeer via het twitteraccount @Gemeente_LWD met gebruik van #KD058.

Op het Wilhelminaplein, die dag het Leeuwarder Muziekplein, en de Prinsentuin kan men vanaf 10.00 uur livebeelden zien van de abdicatie van de Koningin, de balkonscène en de inhuldiging van de Koning. Maar daarnaast worden ook het concert ‘Samen voor Oranje’ in Ahoy, het Koningslied, de Koningsvaart en het optreden van DJ Armin van Buuren samen met het Concertgebouworkest live uitgezonden. Het Nationaal Comité en KPN plaatsen hiervoor grote schermen in dertien steden van twaalf provincies. Naast Leeuwarden staan de schermen in Groningen, Almere, Arnhem, Utrecht, ‘s- Hertogenbosch, Maastricht, Middelburg, Amsterdam, Rotterdam ,’s-Gravenhage, Zwolle en Assen. Via de schermen kan men ook livebeelden van deze steden zien.

Laad meer Leeuwarden

Geef een antwoord

Bekijk ook

Leeuwarden – Twee personen aangehouden na vechtpartij

De politie heeft zaterdagavond twee personen aangehouden na een vechtpartij op de Hooidoll…