Home Friesland Leeuwarden Roeken verjaagd met knalpistolen

Roeken verjaagd met knalpistolen

Vanaf 28 februari zet de gemeente Leeuwarden jagers in die met knalpistolen roeken verjagen. Dit gebeurt op drie overlastlocaties in de stad. Hiervoor heeft de gemeente een ontheffing gekregen. De actie duurt vier tot zes weken. Overlastlocaties zijn de Valeriusstraat, de Ahornstraat en de Beuken- en Kastanjestraat. Het verjagen gebeurt nu omdat de eerste roeken zijn begonnen met het maken van nesten. Gecertificeerde jagers van de wildbeheereenheden Om ‘e Terpen en It Bûtenfjild gaan door middel van knallen de roeken proberen te verjagen. Deze methode is in andere gemeenten het meest succesvol gebleken. Het knallen start ’s morgens rond half negen en kan ook in het weekend nodig zijn.

Het risico bestaat dat de roeken in andere bomen gaan nestelen, waar ze ook weer overlast kunnen geven voor bewoners. Als dit het geval is worden de roeken opnieuw weggejaagd. Dit proces herhaalt zich totdat de  roeken op een plek zitten waar ze geen (of geringe) overlast veroorzaken. De knallen kunnen dus ook in andere delen van de stad te horen zijn.

De ontheffing om roeken te verjagen geldt alleen op eerder genoemde locaties en nieuwe vestigingsplaatsen waar overlast ontstaat. De ontheffing is 5 jaar geldig.

Laad meer Leeuwarden

Geef een reactie

Bekijk ook

Vermist – Lusmary Fermina

De 14-jarige Lysmary is sinds 11 februari 2024 16:15 uur vermist uit Leeuwarden Zij is het…