Home Friesland Eisen tot 30 maanden tegen verdachten van grootschalige hennepteelt in Fryslân

Eisen tot 30 maanden tegen verdachten van grootschalige hennepteelt in Fryslân

Woensdag 18 oktober 2017 is in de rechtbank in Leeuwarden het proces tegen twaalf verdachten, tien mannen en twee vrouwen in de leeftijd tussen 26 en 51 jaar uit Leeuwarden, Dronryp en Damwâld, gestart. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij grootschalige hennepteelt in Fryslân. Negen van hen worden daarnaast verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie.

Strafeis
De officier eiste vandaag tijdens de eerste zittingsdag dertig maanden en zes maanden gevangenisstraf tegen twee mannen van respectievelijk 35 en 34 jaar uit Leeuwarden. Beiden worden verdacht van grootschalige hennepteelt en deelnemen aan een criminele organisatie. Zij verwijt de verdachten dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan het, samen met anderen, op grote schaal telen van hennep. Dat zijn ernstige strafbare feiten, gepleegd louter uit financieel gewin.

De officier betoogt in haar requisitoir dat over hennepteelt soms luchthartig wordt gedaan, maar: “hennepteelt op deze schaal heeft niets te maken met het gezellig roken van een jointje, maar met criminele activiteiten die ondermijnend werken”. Wapenbezit komt veel voor bij henneptelers, zo ook bij één van deze verdachten. Daarnaast levert hennepteelt veel geld op en worden zo grote sommen zwart geld in de economie gepompt; dat werkt ondermijnend.

Achtergrond
Op 20 november 2015 doet de politie een instap in een loods aan de Marconistraat in Franeker. Zij treft daar een in werking zijnde hennepkwekerij aan. Naar aanleiding van deze instap wordt nader onderzoek verricht onder onderzoeknaam Ismene. Dat onderzoek ‘klapt’ op 9 februari 2016. Er worden die dag 7 verdachten aangehouden en op diverse locaties vinden doorzoekingen plaats. Er wordt gedroogde hennep gevonden (al met al bijna 70 kilo), hennepkwekerijen worden ontmanteld en waardevolle voorwerpen worden, met het oog op ontneming, in beslag genomen.

Aanpak
De politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten in Noord-Nederland pakken georganiseerde hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand- en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. Het OM wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen de eigendommen in beslag worden genomen.

Zittingsplanning
Op donderdag 19 oktober worden de zaken van vier andere verdachten behandeld, op vrijdag 20 oktober de zaken van nog twee verdachten en op 25 oktober de zaken van de laatste twee verdachten. Twee zaken zijn aangehouden voor onbepaalde tijd. Deze worden op later tijdstip behandeld.

Op 15 november sluit de rechtbank het onderzoek ter terechtzitting en doet op 29 november uitspraak in alle zaken.

Laad meer Friesland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Vermist – Emily Meyer

Laatst gezien in Leeuwarden. Emily maakt ook wel gebruik van de voornaam Amalia Tenger pos…