Home Friesland Friese 200e buurt profiteert van samen energie besparen met Buurkracht

Friese 200e buurt profiteert van samen energie besparen met Buurkracht

Foto (c) Mario Grims

In het Friese Folsgeare is de 200e Buurkrachtbuurt in Nederland van start gegaan. Een team van enthousiaste inwoners gaat samen met zo veel mogelijk dorpsgenoten energie besparen. In Buurkrachtbuurten verlagen actieve deelnemers hun energielasten met gemiddeld € 575,- per jaar. Dat is een vermindering van maar liefst 33%. Samen verdienen ze al ruim € 850.000,- per jaar terug op hun energierekening.

Mario Grims van het dorpsteam in Folsgeare denkt in eerste instantie aan isolatie: “Een kwart van de 120 woningen hier heeft al zonnepanelen op het dak. Met betere isolatie kunnen we nog meer energiewinst halen. Dat willen we samen met Buurkracht doen.”

Energiebesparing en -opwek in Friesland

Friesland staat aan kop van de HIER Klimaatmonitor, mede dankzij de grote hoeveelheid aan energiecoöperaties en zonneparken in de provincie. Sinds begin dit jaar werkt de Energiewerkplaats Fryslân samen met Buurkracht. De Energiewerkplaats Fryslân ondersteunt vooral bij collectieve duurzame energieproductie. Buurkracht voegt daar gezamenlijke energiebesparing in dorpen en buurten aan toe. Buurtbegeleiders Michel Hania en Sicco Boorsma verbinden de beide organisaties en ze begeleiden de energiebesparende buurten en dorpen.

Isolatie populairst onder energiebespaarders van Buurkracht

Deelnemers aan Buurkracht die energiebesparende maatregelen namen brachten hun CO2-uitstoot al met gemiddeld 38% omlaag. Gezamenlijk komen zij op een vermindering van jaarlijks twee miljoen kilogram CO2. Hiervoor moeten 200.000 bomen een jaar lang groeien. De populairste maatregel is spouwmuurisolatie (600), gevolgd door zonnepanelen (550) en vloerisolatie (220).

Samen energie besparen versterkt het buurtgevoel

Behalve energiewinst, ervaren actieve Buurkrachtdeelnemers ook een sterker buurtgevoel. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. “De deelname en verbondenheid met een Buurkrachtinitiatief lijkt de intentie om energiegedrag aan te passen te vergroten. En we vinden ook de omgekeerde werking; samen energie besparen versterkt het gevoel van verbondenheid met de buurt”, aldus hoogleraar en onderzoekster Linda Steg.

Buurkracht is ‘samen energie besparen’

Buurkracht helpt buurten grip te krijgen op hun energieverbruik en ondersteunt bij besparingsmaatregelen. De buurt krijgt een buurtbegeleider, bewoners krijgen inzicht in hun energieverbruik en Buurkracht helpt bij het enthousiasmeren van de buurtgenoten.

Laad meer Friesland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Vermist – Lusmary Fermina

De 14-jarige Lysmary is sinds 11 februari 2024 16:15 uur vermist uit Leeuwarden Zij is het…