Home Friesland Samenwerken voor aantrekkelijke winkelcentra

Samenwerken voor aantrekkelijke winkelcentra

Hoe gaat het met de winkels, daghoreca en winkelcentra in Fryslân? Provincie Fryslân en de Friese gemeenten lieten een onderzoek doen door het bureau Broekhuis Rijs Advisering. De belangrijkste conclusies worden dinsdagavond 23 mei gepresenteerd tijdens de Retailtop die georganiseerd wordt in samenwerking met MKB Noord. 

Aan de ene kant blijkt dat de Friezen, net als tien jaar geleden, vooral in eigen provincie hun geld uitgeven. Aan de andere kant blijkt dat de leegstand is toegenomen: we hebben in Fryslân nog te veel winkelruimte. Regionale samenwerking is nodig voor het versterken van de bestaande winkelcentra. Uitbreiding van bestaande winkelgebieden is niet wenselijk. Winkelcentra aantrekkelijker maken voor recreatie en toerisme en het mogelijk maken van meer daghoreca zijn kansen voor onze Friese kernen.

Gedeputeerde Sander de Rouwe: “Het onderzoek laat duidelijk zien dat we regionaal moéten samenwerken. De provincie kan hier een rol in spelen en wil dat in nauwe samenwerking met de gemeenten en ondernemers oppakken. Het maken van regionale afspraken is noodzakelijk om onze Friese detailhandel te versterken en de werkgelegenheid in deze sector te behouden.”

Detailhandel is van grote invloed op leefbaarheid
De detailhandel in een dorp of stad is bepalend voor het voorzieningenniveau en daarmee ook voor de leefbaarheid. Vanwege het economische belang van deze sector hebben provincie Fryslân en achttien gemeenten het bureau Broekhuis Rijs Advisering gevraagd om een koopstromenonderzoek. Het is belangrijk om goed zicht te krijgen op de detailhandel in Fryslân.

Laad meer Friesland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Sneek – Vier aanhoudingen voor uitvoer van drugs

De politie heeft donderdagochtend in een onderzoek naar de uitvoer van verdovende middelen…