Home Friesland Onderzoek door Inspecties naar zeer ernstig geweldsdelict in Leeuwarden afgerond

Onderzoek door Inspecties naar zeer ernstig geweldsdelict in Leeuwarden afgerond

politielogo-op-jaslitieDe Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben op verzoek van de gemeente Leeuwarden, de politie, het Openbaar Ministerie en GGZ Friesland (de zogenaamde ‘vierhoek’) onderzoek gedaan naar aanleiding van een zeer ernstig geweldsdelict dat op 19 oktober 2015 in Leeuwarden is gepleegd. Udo D., die al jaren bekend was bij de ‘vierhoek’ vanwege zijn overlastgevende en verwarde gedrag, doodde op die dag een vrouw en verwondde een andere vrouw. De Inspecties hebben het onderzoek vandaag aangeboden aan de ‘vierhoek’. De Inspecties concluderen dat de leden van de ‘vierhoek’ in de jaren voorafgaand aan het incident de voor hen beschikbare bevoegdheden en wettelijke instrumenten hebben benut om het overlastgevende en soms criminele gedrag van D. zoveel als mogelijk te voorkomen en in te perken. Zij anticipeerden zoveel als mogelijk op ontwikkelingen ten aanzien van D. die tot gevaar voor de samenleving zouden kunnen leiden.

De casus D. illustreert op pijnlijke wijze dat, ondanks de inspanningen van betrokken partijen, incidenten met deze doelgroep niet altijd te voorkomen zijn. Dit laat onverlet dat de inzet van alle betrokken partijen er bij voortduring op moet zijn gericht om risico’s met betrekking tot deze doelgroep zoveel als mogelijk te beperken.

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft het onderzoek, mede namens minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, naar de Tweede Kamer gestuurd en komt begin september met een inhoudelijke reactie op het onderzoek.

Laad meer Friesland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Leeuwarden – Man aangehouden voor ruim 1000 dagen gevangenisstraf

Op zondag 12 januari heeft de politie een 53-jarige man aangehouden in een woning in Leeuw…