Home Flevoland Almere OM eist in hoger beroep 20 jaar cel voor moord in Almere

OM eist in hoger beroep 20 jaar cel voor moord in Almere

De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 20 jaar geëist tegen een inmiddels 34-jarige man uit Almere. Volgens het OM heeft de man een 34-jarige plaatsgenoot met diverse messteken vermoord.

De twee mannen waren op 7 mei 2011 op hetzelfde tuinfeest in Almere aanwezig. De twee kregen ruzie. Hoewel andere aanwezigen probeerden te voorkomen dat het uit de hand liep en de twee mannen bij elkaar vandaan hielden, kwam het op straat tot een confrontatie. De verdachte heeft het slachtoffer vijftien keer gestoken. Hij raakte daarbij ook de vriendin van het slachtoffer.

Volgens het OM heeft de verdachte het slachtoffer met voorbedachte raad om het leven gebracht. De ruzie in de achtertuin was al gesust, toen verdachte even later aan de voorkant van de woning het slachtoffer neerstak. Volgens het OM heeft verdachte voldoende tijd en gelegenheid gehad om zich te beraden op zijn voorgenomen handelen. Ten aanzien van de vriendin is er volgens het OM sprake van een poging tot doodslag.

Een beroep op noodweer kan in de visie van het OM niet slagen omdat verdachte zelf verantwoordelijk is voor de confrontatie. “Verdachte is degene die ruzie zocht en het latere slachtoffer heeft geprovoceerd. Verdachte  is ook degene die het slachtoffer heeft opgewacht,” aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De verdachte weigerde mee te werken aan psychologisch onderzoek. Het OM acht de man daarom volledig toerekeningsvatbaar. Omdat verdachte geen inzage heeft gegeven in het recidivegevaar en de wijze waarop dat beperkt zou kunnen, vindt het OM dat de maatschappij voor langdurige tijd beschermd moet worden. Een gevangenisstraf van 20 jaar is daarom passend.

De rechtbank in Lelystad veroordeelde de man eerder tot 18 jaar cel. Zowel het OM als de verdachte stelden hoger beroep in. Het appèl van het OM richt zich tegen de hoogte van de opgelegde straf.

Laad meer Almere

Geef een antwoord

Bekijk ook

Almere – Vier verdachten aangehouden voor brute straatroof

De politie heeft vier jongens van 13, 14, 16 en 17 aangehouden op verdenking van het berov…