Home Drenthe Schikking in Opiumonderzoek met man uit Roden

Schikking in Opiumonderzoek met man uit Roden

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) is deze week een schikking aangegaan met een 39-jarige man uit Roden. De man is op 24 december 2013 door de rechtbank Noord-Nederland veroordeeld voor overtreding van de Opiumwet, valsheid in geschrift en overtreding van de Wet wapens en munitie.

GBL
Tegen de man bestond de verdenking dat hij GBL had verkocht die bestemd was voor het bereiden van GHB. GHB staat sinds 9 mei 2012 op lijst 1 (harddrugs) van de Opiumwet en is verboden. De man verkocht GBL via diverse websites aan tientallen afnemers afkomstig uit verschillende landen. Op de door hem verzonden postpakketten waarin de GBL zat, vermeldde hij veelal onjuiste verzendgegevens.

Uitspraak van het Hof
De rechter in Noord-Nederland oordeelde dat de man moest hebben geweten dan wel ernstige reden had te vermoeden dat hij strafbaar heeft gehandeld en veroordeelde hem eind december 2013 tot 30 maanden gevangenisstraf. Hiertegen is hoger beroep in gesteld. Het Hof Arnhem-Leeuwarden heeft hem op 2 maart 2016 een celstraf voor de duur van 19 maanden en 1 maand hechtenis opgelegd. Het overgrote deel van de in beslag genomen gelden is verbeurd verklaard. Op 6 juni 2017 heeft de Hoge Raad de uitspraak van het Hof bekrachtigd.

Ruim 1.5 miljoen euro
Het OM heeft het wederrechtelijk verkregen voordeel dat de man met zijn criminele activiteiten heeft behaald, becijferd op ruim 1.5 miljoen euro. Zodra het om bedragen hoger dan 5 ton gaat, roept het Landelijk Parket over de ontnemingsschikking in de regel advies in van het Functioneel Parket. Dit is ook in dit onderzoek gebeurd. De man en zijn advocaat hebben ermee ingestemd dat het OM 1.121.124,20 euro en de daarmee gegenereerde rente ontneemt van de man.

Het OM is van oordeel dat hiermee tot een passende afdoening van de zaak is gekomen.

Laad meer Drenthe
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Emmen – Politie onderzoekt plofkraak geldautomaat

De politie onderzoekt een plofkraak op een geldautomaat aan de Statenweg in Emmen. In de n…