Home Bijlage Dag twee Nirwana Tuinfeest, wederom een feest vol met verrassingen!

Dag twee Nirwana Tuinfeest, wederom een feest vol met verrassingen!

Dag twee van het gezellige Nirwana Tuinfeest in Lierop ging goed van start met ‘Mooon’ de drie neven uit Aarle-Rixtel trokken ondanks het vroege tijdstip veel publiek voor het hoofdpodium. Het was bijna een thuiswedstrijd voor de band die met hun blues, surf, psychedelica en garage sounds het publiek plat speelde. In de vijf jaar dat ze nu bezig zijn hebben ze een enorme groei doorgemaakt, de broekies die met hun eigen sound het podium in 2013 beklommen zijn inmiddels uitgegroeid tot waardige muzikanten met veel waardering van menigeen. Met hun authentieke kleding, kapsels en instrumenten brengt Mooon met overtuiging de 60’s en 70’s tot leven. Een band om in de gaten te houden!

‘The Godfathers’ opende op de multitube stage deze dag. De legendarische Britse Rock’n’Roll band werd in 1985 opgericht door Peter en Chris Coyne hadden hun grootste hit ‘Birth School Work Death’ in 1987. Voor het oudere publiek een vleug van herkenning naar de jonge jaren door de Engelse post punk, vleugje Ramones en maatschappijkritische teksten. ‘The Godfathers’ zetten een ijzersterk live optreden neer op de Tuinfeesten.

Jet Rebbel heeft vele mensen verrast met het steengoede optreden dat hij gaf. In 2014 gaf hij al een optreden in een uitverkocht OJC Nirwana, nu bij de Tuinfeesten waar het publiek ook weer massaal op af kwam. Multi-instrumentalist talent Jelte Stevens Tuinstra, ofwel Jet Rebbel kun je extravagant noemen maar laat zien dat hij volkomen zichzelf is. Rebel componeert zijn eigen muziek, doet de productie en opnames, schrijft arrangementen, bespeelt alle instrumenten en zingt zangpartijen in. Je krijgt wat je ziet zolang hij maar muziek kan maken. Zijn muziek is retestrak en vloeit in elkaar over als één lange trip. Met zijn onuitputtelijke energie en liefde voor muziek heeft hij bij velen een goede indruk achter gelaten.

Na twaalf jaar is hij terug, Tim Vanhamel a.k.a ‘Millionaire’. De gitarist die niet een moment stil staat tijdens het live optreden in de multitube stage. Tim die oa. speelde in bands zoals dEUS, Eagles en Death Metal bracht vorig jaar het bezwerende album ‘Sciencing’ uit. De Belgische indierockgroep laat het publiek sounds horen met invloeden uit de industrial- en stoner rock. Dat ‘Millionaire’ geen kleintje is blijkt uit het feit dat ze in 2001 opgemerkt werden door Josh Homme van de ‘Queens of the Stone Age’, die in 2006 ook het tweede album Paradisiac produceerde. Dit alles zorgde voor optredens als voorprogramma van onder meer de ‘Queens of the Stone Age’, ‘Muse’ en ‘Foofighters’. Muziek die je niet in een hokje stopt, daar moest ook het publiek van Nirwana Tuinfeest wat aan wennen.

De volgende verrassing kwam in de vorm van ‘My Baby’. Leadzangeres Cato van Dijck, haar broer Joost en de Nieuw-Zeelandse gitarist Daniel Johnston omschrijven hun muziek als ‘delta trance Louisiana dub-indiefunk’. Een hele mond vol en moeilijk te omschrijven, dus dan maar ervaren. Met hypnotiserende beats, betoverende soulvolle zang en psychedelische riffs veroverde ze het publiek. Je wordt meegezogen in de zuivere stem van Cato, terwijl ze daar op haar blote voeten op het podium staat. ‘My Baby’ is momenteel bezig met een Europese tour, maar maakte gelukkig een stop in Lierop om ons te laten genieten van hun optreden.

‘Tusky’, een nieuwe Utrechtse punkrockband die bestaat uit oud-bandleden van ‘John Coffey’. Ongecompliceerde, eerlijke, rechttoe, rechtaan muziek. Dat wat een groot deel van de bezoekers graag ziet en hoort. Een circlepit was dan ook niet weg te denken tijdens dit optreden. Bij ‘Tusky’ draait het helemaal om energie en zien zichzelf als eerbetoon aan punk- en rockmuziek.

Johan is een Nederlandse band rondom zanger/gitarist Jacob de Greeuw. Johan grossierde in Beatlesque Engelstalige gitaar popliedjes. In 2009 ging de band uit elkaar om in 2017 weer bij elkaar te komen. Na al dat gitaargeweld bracht ‘Johan’ weer rust over het festivalterrein. Geen dansende, of dringende mensen voor het hoofdpodium, maar relaxed even zitten en bijkomen, en vooral genieten.

Wie kent Anneke van Giersbergen niet als Brabander en muziekliefhebber? In de eerste instantie is ze vooral van ‘The Gathering’ bekend waarmee ze 22 jaar geleden ook op Nirwana Tuinfeest stond. Nu is ze terug met haar nieuwste band ‘Vuur’. Een progressieve metal band die je moet begrijpen. Muziek die grenzen opzoekt, van het zware naar melodisch en warm. De stem van Anneke is zuiver en puur, een van hoge kwaliteit, misschien niet wat je bij deze muziek zou verwachten. Daarnaast heeft ze een een band achter zich staan van enkele van Nederlands beste metal muzikanten waaronder, Ed Warby, Jord Otto, Ferry Duijsens en Johan van Stratum.

Iets later dan aangekondigd startte ‘Typhoon’ omdat enkele bandleden iets later arriveerde dan gepland was. Glenn de Randamie a.k.a ‘Typhoon’ is een Nederlandse rapper/zanger van Surinaamse afkomst. In 2015 speelde hij voor de eerste keer op Nirwana Tuinfeest waarbij hij een groot succes was. Na een rustpauze van een half jaar was dit optreden op Nirwana Tuinfeesten het eerste na deze break. Dat hij het nog niet verleerd had bewees hij wel doordat hij de festivalweide helemaal plat speelde op deze zwoele zomeravond met zijn hits zoals ‘Wereld van verschil’ en ‘Hemel valt’. De enthousiaste energie die hij uitstraalde werd overgenomen door het publiek.

‘Maxi Jazz’, bekend als de charismatische frontman van ‘Faithless’, kwam met zijn personal DJ-set een show doen op de multitube stage. De tent stond al afgeladen vol toen hij begon. Iedereen wilde de Britse rapper horen en zien, en vooral zijn nummer van ‘Faithless’. Toen hij ook andere nummers ging draaien van andere topbands haakte vele bezoekers af, hiervoor waren ze niet gekomen. Terwijl er ook waren die bleven staan, stonden te dansen en genieten. Tja, wat was hij nu? ‘Maxi Jazz’ of een gewone DJ die plaatjes stond te draaien. Die meningen liepen nogal uiteen deze avond.

Terwijl ‘Maxi Jazz’ nog volop stond te draaien stond de volgende band al te popelen om op te mogen. Ze hadden even geduld gehad, maar konden niet langer wachten en werden vervolgens aangekondigt. ‘De Likt’ als waardige afsluiter van dag twee van Nirwana Tuinfeesten. De Rotterdamse band maakt groovende rap/punk/elektronica. Eigenlijk zouden ze vorig jaar al opgetreden hebben bij de Tuinfeesten, maar doordat frontman Jordy Dijkshoorn in het ziekenhuis belandde met een gebroken nekwervel werd dit optreden afgezegd. Dit hebben ze driedubbel goedgemaakt door hun optreden dit jaar. Jordy staat er bekend om dat hij met regelmaat contact zoekt met het publiek, wat hen nog enthousiaster maakt ondanks de keiharde teksten die ze brengen.

Nirwana Tuinfeest, is een feest voor jong en oud. Dat is misschien wel de succesformule van dit festival wat in het Brabantse Lierop wordt gehouden al 48 jaar. Natuurlijk speelt de variatie in muziek en de ongedwongen sfeer ook een grote rol. De laatste dag van dit festival is een familiedag die gratis bezocht kan worden. De optredens worden dan voornamelijk verzorgt door coverbands, en ja ook daar wordt rekening gehouden met alle leeftijden.

Foto’s (c) Josanne van der Heijden

Laad meer Bijlage
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Breda – Man aangehouden na onnodig 112 bellen

Agenten hebben zondag 22 september een man aangehouden omdat hij onnodig het landelijke al…