Home Bijlage 43ste Editie Nirwana Tuinfeest goed van start

43ste Editie Nirwana Tuinfeest goed van start

Na de hitte van afgelopen weken begon Nirwana Tuinfeesten afgelopen weekend iets koeler, waarschijnlijk dat niemand dat heel erg vond. Het festival wat in de tuin van het gelijknamige jongerencentrum in Lierop plaatsvindt is uitverkocht.

De 43e editie van Nirwana Tuinfeest werd geopend door de band die bij het Euroshopper Festival de best cover gespeeld heeft van Chris Cornell. Dit jaar ging die eer naar de Utrechtse band ‘Wildebeast’. Deze rockers hebben maar een doel en dat is live ongegeneerd hard knallen met snoeiharde gitaren en een bom aan positieve energie. De band was dan ook een goede binnenkomer, en trok de binnenkomende bezoekers naar de Multitube stage. Ze waren zelfs zo enthousiast dat ze niet wilde stoppen, de leadzanger wilde nog een nummer doen, maar de tijd zat er echt op.

Op het hoofdpodium was het ‘The Overslept’ die de aftrap nam. Een vierkoppige band uit Hilversum die hun muzikale krachten hebben gebundeld door elementen uit de 80’s en hedendaagse rockmuziek te combineren met als resultaat een frisse popmuziek met een stevige lading. In de zomer van 2017 scoorde ze een grote hit met ‘Stolen Car’, dat een voorproefje van de EP ’Signals’ was. Van de EP kwamen ook singles ‘Save Our Souls’ en ‘Figure It Out’, die hen een plek op de poster van o.a. Pinkpop, Paaspop en Appelpop opleverde. Het aanwezige publiek moest duidelijk nog warm lopen en kwam wat moeizaam op gang tijdens dit optreden. Net voor het laatste nummer werd de op het terrein aanwezige Sinterklaas op het podium geroepen voor een spontaan intervieuw en een selfie met de band.

Dat Eindhoven Rockcity aanwezig is op het festival staat al jaren vast. Dit jaar was het de beurt aan de Eindhovense oersludge en massive stonerformatie ‘Komatsu’ om van zich te laten horen en zien. De afgelopen vijf jaar is ‘Komatsu’ flink aan de weg aan het werken. Ze hebben dan ook in verschillende voorprogramma’s gestaan van natonale en internationale bekende bands zoals oa., Truckfighters, Red Fang en Nashville Pussy. Dat ze geprezen worden om hun live optredens lieten ze ook weer zien op het multitube stage. Van het begin tot het einde zorgde ze voor een kleine aardschok en lieten ze je niet los om even op adem te komen. Alsof het nog niet genoeg was nodigde de band op een gegeven moment enkele aanwezige festivalgangers uit om het podium te betreden om mee te doen. Dit resulteerde in een knoerhard feestje op het podium en planken van de tent.

Dat ‘Claw Boys Claw’ tijdloos is bewezen ze wel weer tijdens hun optreden op het hoofdpodium van de tuinfeesten. De band die in 1983 is opgericht stond tien jaar geleden ook al op het podium van Nirwana Tuinfeest. Ondanks hun stop in 2000 en leden wissel, knallen de mannen van ‘Claw Boys Claw’ onder leiding van frontman Peter te Bos als vanouds. Hoewel de gemiddelde leeftijd voor bij het podium wat ouder was dan bij de vorige bands lieten ze niet uit te pogoën op de garagepunk die de band liet horen. Peter te Bos nam tevens zijn traditionele uitstapje van het podium om zich zingend door het publiek te begeven. Mooi wat dat hij niet een draadloze microfoon had en de draad over het publiek zwierde. De mensen waren ook niet te beroerd om te helpen de draad omhoog te houden. Opvallend was dat ‘Claw Boys Claw’ zelfs het jongere publiek aansteken met hun muziek.

‘Wulf’, ofwel Lieuwe Albertsma deed in 2012 mee aan The Voice of Holland, maar kwam niet verder dan de auditie. Dat hij het er niet bij liet zitten heeft hij afgelopen jaar wel bewezen toen hij het live-circuit binnen stoof. De top 40-nummers zoals ao. ‘Summer on You’ en ‘Mind Made Up’ trokken veelal de jongeren die aanwezig waren op het festival. Dat Nirwana Tuinfeesten niet alleen rock en metal meer is laten ze met ‘Wulf’ horen en zien, maar ook een statement dat jong en oud prima samen kan op een festival als het Tuinfeest.

Vandaag stonden twee Belgische top bands op het programma, ‘K’s Choice’ was de eerste die het hoofdpodium betreden. Tien jaar geleden was Sarah Bettens voor een solo optreden te gast op Nirwana Tuinfeest. Vandaag was ze er met de voltallige band en brachten hun alternatieve rock songs ten gehore. Broer en zus Gert en Sarah Bettens braken in 1996 door met het nummer ‘Not An Addict’, wat deze dag ook niet ontbrak op de setlist. Met een perfect optreden en met veel speelplezier wonnen ze de harten van het publiek die bijna op alle nummers wel enkele noten meezongen.

‘Electric Eel Shock’ shockte direct het publiek doordat de drummer gekleed in slechts een t’shirt en sok, op de edele delen, zwaaiend ermee bovenop zijn drumkruk stond. De Japanse band die keiharde rock, punk en metal uit de jaren ‘80 ten gehore brengt was ondanks dat ze in het Engels zongen niet altijd even goed verstaanbaar. Dat ze live een hele belevenis zijn lieten echt wel zien, met name de drummer. Daarnaast waren het voornamelijk de loeiende gitaren die het publiek uit hun dak lieten gaan.

‘Vintage Trouble’ staat bekend om hun rauwe mix van rock, soul en blues onder de bezielende leiding van de atletische frontman Ty Tylor. De zanger die men ook kent van zijn zijwaartse sprongen op het podium was deze keer wat rustiger. Menigeen had er iets meer van verwacht, maar goed, iedereen heeft wel eens een mindere dag. Desondanks was het een goede muzikale show waarbij veel voetjes niet stil hebben gestaan. Niet voor niets mocht Vintage Trouble al het voorprogramma verzorgen bij grote namen als The Who, de Rolling Stones en AC/DC. Niets houdt Ty tegen om zich in het publiek te begeven, wat hij ook met regelmaat deed. Van tussen de mensen tot bovenop de mensen, op handen gedragen werd hij.

Het laatste optreden op het multitube stage was niemand minder dan ‘Kraantje Pappie’. De Nederlandse hiphopartiest en televisiepresentator Alex van der Zouwen trad vanavond niet met zijn live band op maar had voor een DJ gekozen. Als een van de meest succesvolle rappers van Nederland heeft hij verschillende hits op zijn naam staan, zoals ‘Waar is Kraan?’, ‘Feesttent’ en ‘Pompen’. De tent bleek te klein voor de kolkende massa mensen want zelfs buiten de tent gingen de handen de lucht in.

De tweede Belgische band en tevens afsluiter van de eerste dag Nirwana Tuinfeesten was niemand minder dan ‘Triggerfinger’. Het Belgische trio dat voor hun live optredens een extra gitarist heeft toegevoegd om de perfectie te behouden stond in 2011 al op het podium van Nirwana Tuinfeest. Door dat optreden stonden ze al enkele jaren op het verlanglijstje van bezoekers maar ook organisatie van het festival. Wij kennen ‘Triggerfinger’ als die band met die knoeperd harde rockmuziek waardoor ze het publiek toch verraste door enkele trage nummer te spelen dat maakte dat het publiek wat stil kwam te staan. Gelukkig is er Mario nog die zijn drumsolo met enige dramatiek ten gehore bracht, waarna de rest van de band zich aansloot om..ja, ja met zijn allen op het drumstel te slaan en drummen. Zolang het maar hard was. Naast de perfecte lichtshow, kwam veel bekende nummers langs en sloten ze waardig de eerste festivaldag af.

Foto’s (c) Josanne van der Heijden

Laad meer Bijlage
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Helmond – Gezocht – Woningoverval in Helmond

Op maandag 18 november 2019 vindt er tussen 21.00 en 21.40 uur een overval plaats op een w…