Home Cultuur Nieuw podiumkunstenfestival in Utrecht presenteert eerste namen

Nieuw podiumkunstenfestival in Utrecht presenteert eerste namen

Van donderdag 16 t/m zondag 26 mei 2013 vindt in de binnenstad van Utrecht het nieuwe internationale podiumkunstenfestival SPRING Performing Arts Festival plaats. SPRING is een samensmelting van de twee gerenommeerde festivals Springdance en Festival a/d Werf. SPRING programmeert op de grens van theater, dans en performance. Het festival laat de meest recente ontwikkelingen en crossovers in de podiumkunsten zien. Dat werk is innovatief, hedendaags en gedurfd. SPRING is daarmee dé plek om als eerste vernieuwende en avontuurlijke voorstellingen van internationaal niveau te zien. Op woensdag 17 april a.s. vindt een preview van het festival plaats in de Stadsschouwburg Utrecht met de voorstelling Now the field is open van choreograaf Hooman Sharifi.

De eerste namen
SPRING Performing Arts festival opent met Magnificat van de jonge Poolse regisseur Marta Gornicka. Samen met een 25 koppig vrouwenkoor creëert zij een nieuwe vorm van ‘choral theatre’ door sacrale muziek te remixen met popcultuur. In het tweede weekend wordt crossover met een hoofdletter C geschreven door de Vlaamse beeldend kunstenaar en theatermaker Kris Verdonck. In H, an incident werkt hij samen met de IJslandse performer, danseres, rockmuzikante Erna Omarsdottir, componist Jonas Sen en tien robots.
Het Britse dansgezelschap Candoco is vooruitstrevend door gehandicapte en niet-gehandicapte dansers samen te laten dansen in dezelfde voorstellingen. Candoco werkt met choreografen waaronder Emanuel Gat en Rachid Ouramdane, beide in het verleden graag geziene gasten op Springdance. Paradijs is het resultaat van de team-up tussen De Warme Winkel en Dood Paard, twee Nederlandse theatercollectieven die eigenwijze beeldtaal met sterk acteerwerk verbinden. Voor hun voorstelling, een groenterevue, bewerkten zij geen boek of film maar een akker in een leegstaand kantoorpand in Utrecht.

Ontmoeten, ervaren, leren
Tijdens SPRING zijn meer dan 50 voorstellingen te zien in de diverse theaters het centrum van Utrecht, maar ook op bijzondere locaties in de binnenstad. Het festival biedt het publiek een artistieke ervaring die verder gaat dan enkel plaatsnemen in een theaterzaal. Het kloppende hart van het festival is het park voor de Stadsschouwburg Utrecht waar een nieuw, tijdelijke landmark zal herrijzen. Op deze locatie vinden concerten, talkshows, kookworkshops, meet & greets, feesten, borrels en diners plaats. Het is de ontmoetingsplek voor festivalbezoekers, artiesten en argeloos aanwaaiende passanten. SPRING organiseert daarnaast in samenwerking de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, DasArts en Universiteit Utrecht SPRING Academy, een tiendaags ‘fieldtrip’ voor studenten.

SPRING preview 17 april
Op woensdag 17 april a.s. presenteert SPRING Performing Arts Festival in samenwerking met De Vrede Van Utrecht en de Edward Said Memorial Conference in de Stadsschouwburg Utrecht de voorstelling Now the field is open. In deze dansvoorstelling van de Noors-Iraanse choreograaf Hooman Sharifi ontmoeten een hip-hop crew, traditionele Perzische muzikanten en hedendaagse dansers elkaar. De voorstelling brengt culturen en kunstdisciplines samen op één podium.

Laad meer Cultuur

Geef een reactie

Bekijk ook

Amersfoort – Gezocht – Moorden Mohammed Alarasi (22) en Samir Jabli (38)

[UPDATE: De politie heeft dinsdagochtend 13 februari een 44-jarige verdachte aangehouden i…