Home Noord-Brabant Bergen op Zoom 6 miljoen voor vernieuwing culturele sector Noord-Brabant

6 miljoen voor vernieuwing culturele sector Noord-Brabant

De culturele sector moet nieuwe wegen naar de toekomst zoeken, nieuwe partners vinden en de publiek-private samenwerking verkennen om ook op lange termijn gezond en stevig te blijven. De provincie wil deze nieuwe manier van werken ondersteunen met maatwerk in de vorm van impulsgelden.

Culturele instellingen die een bijdrage denken te leveren aan de gewenste innovatie, kunnen de komende jaren een beroep doen op de 6 miljoen euro die Provinciale Staten van Noord-Brabant bij de voorjaarsnota 2012 beschikbaar hebben gesteld voor de periode 2013-2016. Voor 2013 gaat het om €1,25 miljoen. De uitvoering van de plannen ligt bij het Brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur (Bkkc). Zij voegen de 900.000 euro die zij in 2013 beschikbaar hebben voor vernieuwing van de sector aan deze impulsgelden toe.

Impulsgelden
Deze zogenaamde impulsgelden worden ingezet op zes gebieden: talentontwikkeling, co-productie/productiepresentatie, beeldcultuur, dans, kwaliteit van de leefomgeving, collectieve marketing. Daarbij worden plannen individueel beoordeeld om de bureaucratie te minimaliseren en de innovatie maximaal te bevorderen.

Deur open
Gedeputeerde Brigite van Haaften. “We willen dat de culturele sector zich nog meer verbindt met andere domeinen.  Er zijn al heel veel vernieuwende ontwikkelingen gaande, en dat willen we stimuleren, dáár willen we een impuls aan geven. Iedereen in de culturele sector moet de deuren opengooien, netwerken, verbindingen leggen.  De buitenwereld opzoeken, zodat mensen zich ook verbonden voelen met de sector, en zich er verantwoordelijk voor voelen.”

De provincie kiest nadrukkelijk niet voor een subsidieregeling, omdat in een regeling vast wordt gelegd waar plannen aan moeten voldoen, en dat staat vernieuwing in de weg, aldus de gedeputeerde. Daarom is gekozen voor drie verschillende ‘instrumenten’, waarbij per ingediend plan wordt gekeken welke manier de beste is: individuele projectfinanciering, innovatie-prestatiecontracten of revolving funding.

Samen
Ingediende plannen worden door een commissie getoetst en beoordeeld. Behalve de toetsing van de aanvraag, wordt ook gekeken naar de onderlinge samenhang en de kracht voor cultuur in Brabant. Van Haaften: “Cultuur in Brabant heeft zo veel te bieden, we willen dat heel Brabant daarbij betrokken wordt en daarvan kan genieten.”

Informatiebijeenkomst
Op donderdagavond 14 maart is er in het provinciehuis een informatiebijeenkomst voor het culturele veld, waarin met hen gesproken wordt over deze nieuwe manier van werken. Vanaf dat moment kunnen ook plannen ingediend worden.

Laad meer Bergen op Zoom

Geef een reactie

Bekijk ook

Gezocht – OPGELOST – Pinfraude met SumUp Nieuwveld Helmond

De identiteit van de verdachte in deze zaak is bekend. Lees verder …