Home Bijlage Ministeries JenV en BZK varen samen tijdens Pride Amsterdam

Ministeries JenV en BZK varen samen tijdens Pride Amsterdam

‘Helden in artikel 1 Grondwet’. Dat is het thema van de eigen boot van de ministeries van Justitie en Veiligheid (JenV) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) tijdens de Pride Amsterdam. De ministeries zijn ingeloot voor de botenparade op 4 augustus. Het thema van de eigen boot benadrukt de aanvulling van artikel 1 van de Grondwet tegen discriminatie op grond van seksuele gerichtheid, zoals ook in het regeerakkoord staat.

Onder meer als werkgever vinden de ministeries het tegengaan van discriminatie belangrijk. Dat geldt ook voor het belang van diversiteit op de werkvloer. Iedere werknemer mag zichzelf zijn. De ministeries geven met de deelname aan Pride Amsterdam het signaal dat de rechtsstaat er voor iedereen is. Ook voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI).

Voor de emancipatie van LHBTI hebben de ministeries in de afgelopen jaren diverse stappen gezet, waaronder:

  • Invoering wet Lesbisch ouderschap
  • Invoering wet Erkenning Genderidentiteit (versoepeling wijziging geslachtsregistratie)
  • Onderzoek staatscommissie Herijking Ouderschap
  • Onderzoek over sekse-registratie
  • Aanpak homofoob geweld
  • Versterking positie slachtoffer in de strafrechtketen
  • Aandacht voor LHBTI als kwetsbare groep in het asielproces

Op de boot vaart een brede vertegenwoordiging mee. Het gaat onder meer om medewerkers van de ministeries, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak en gevangenispersoneel.

De deelname aan de Pride Amsterdam is een initiatief van JuBi Yourself. Dit LHBTI-netwerk ontstond nadat BZK zich aansloot bij het netwerk van JenV, dat sinds 2015 meevaart. BZK doet voor het eerst mee.

Laad meer Bijlage
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Filmpremière Fast & Furious: Hobbs & Shaw

Dinsdag 30 juli was de premiere van de film Fast & Furious: Hobbs & Shaw. De prese…