Home Bijlage Verdrag van Maastricht geselecteerd voor Europees Erfgoedlabel

Verdrag van Maastricht geselecteerd voor Europees Erfgoedlabel

Het Verdrag van Maastricht is door een onafhankelijke jury geselecteerd voor de titel Europees Erfgoedlabel. Het is nu zeker dat het label wordt toegekend aan deze Nederlandse locatie. Begin volgend jaar wordt de voordracht nog officieel bekrachtigd door de Europese Commissie.

Minister Ingrid van Engelshoven (cultuur): “Het is mooi dat het Verdrag van Maastricht erkend is als Europees erfgoed. Het is een plek die symbool staat voor het belang van de Europese eenwording. Het is belangrijk dat de huidige en toekomstige generaties leren over de geschiedenis en de toekomst van Europa. Door het project ‘Europe Calling’ betrekt de provincie Limburg op prachtige wijze jongeren uit heel Europa hierbij. Zo wordt het Verdrag van Maastricht – 25 jaar na dato – levend gehouden.’

Het Verdrag van Maastricht werd in 1992 ondertekend in het Maastrichtse Gouvernement. Met de ondertekening van het Verdrag werd de Europese munt geïntroduceerd en kreeg het Europees Parlement wetgevende macht.

Sleutelrol
Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Unie en wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. Locaties die het label krijgen staan symbool voor de Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie. De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren.

Officiële toekenning
Naast het Verdrag van Maastricht krijgen volgend jaar acht andere erfgoedlocaties ook het Europees erfgoedlabel. De Europese Commissie bekrachtigt in februari 2018 de keuze voor deze locaties formeel. In maart 2018 vindt in Bulgarije een ceremonie plaats voor de officiële toekenning van het label.

In totaal hebben nu 38 locaties het Europees Erfgoedlabel. Eerder hebben in Nederland het Vredespaleis en Kamp Westerbork het Europees Erfgoedlabel gekregen.

Laad meer Bijlage
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Film Hotel Transsylvanie 3 in stijl in premiere

Zondagochtend ging de Nederlandse versie van de nieuwste film Hotel Transsylvanie 3 in pre…