Home Bijlage GayKrant krijgt nieuw leven

GayKrant krijgt nieuw leven

Ondernemers Hans Prummel en Richard Otto willen het merk Gaykrant weer nieuw leven inblazen. De Gaykrant was sinds 1980 een maandelijks verschijnend Nederlands tijdschrift voor homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen. Na het faillissement in 2013 werd het tijdschrift overgenomen maar ging uiteindelijk toch ter ziele. Vanaf vandaag maakt Gaykrant een digitale comeback via het platform DeGaykrant.nl.

Diverse homo-gerelateerde geweldsincidenten en recente onderzoeken maken duidelijk dat de emancipatie van homo’s, lesbo’s en transgenders de laatste jaren steeds meer onder druk komt te staan. Steeds meer homoseksuelen durven bijvoorbeeld niet meer op straat hand in hand te lopen of hun  geaardheid op werk bekend te maken. Prummel en Otto willen daarom met de herlancering van Gaykrant weer een vuist maken om deze vrijheden in Nederland ook in de toekomst te kunnen waarborgen.

De kleurrijke entrepreneur Hans Prummel is samen met media-ondernemer Richard Otto eigenaar van de merknaam Gaykrant geworden en hebben deze ondergebracht in een gelijknamige stichting. Nederland heeft op gebied van homo-emancipatie een rijk verleden en Gaykrant speelde hierin een belangrijke rol. ‘Geen heden, zonder verleden’ en daarom wil de nieuwe stichting alle edities digitaal beschikbaar maken.

Prummel: “Ik vind het belangrijk dat ook nieuwe generaties beseffen hoe de homo-emancipatie zich de laatste decennia ontwikkeld heeft. Met het digitale archief van de Gaykrant willen we hier een bijdrage aan leveren en een basis bieden voor nieuw onderzoek, informatie en educatie in Nederland.”

Vrijwel dagelijks is er sprake van homogeweld en op diverse scholen wordt het onderwerp bij voorlichting zelfs overgeslagen. Ondanks de media-aandacht is vaak onduidelijk welke maatregelen hierop volgen. Het nieuwe Gaykrant platform wil daarom -naast het archief- op dit emancipatie- en veiligheidsthema onderzoeksjournalistiek bedrijven. Om de Gaykrant-historie zeker te stellen, maar ook actuele zaken onder de aandacht te brengen is de stichting op zoek naar fondsen en donaties. Stichting Gaykrant wordt omarmd o.a. door de organisaties Van Ons, WeDigital en ambassadeurs, waaronder Eveline van den Boom (voorzitter Patiëntenorganisatie Transvisie), Frits Huffnagel (o.a. voorzitter Stichting Amsterdam Gay Pride), Lammert de Bruin (journalist bij EenVandaag) en Barry Paf (DJ & voice-over).Otto: “Intolerantie en agressie tegenover homo’s, lesbiennes en transgenders is niet alleen een probleem voor de gay community zelf, maar een maatschappelijke issue. Dit probleem willen we duidelijk aan de kaak stellen.”

Laad meer Bijlage
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Here We Go Again, de Nederlandse premiere van Mamma Mia!

Zing, dans, lach en word opnieuw verliefd met het feel-good film event van deze zomer: MAM…