Home Zuid-Holland Den Haag Geen vervolging zwembadmedewerkers voor brief

Geen vervolging zwembadmedewerkers voor brief

Medewerkers van het Zwembad Zuiderpark worden niet vervolgd voor uitlatingen die zij in april deden in een openbare brief. Er werd aangifte gedaan van discriminatie en belediging. Maar volgens het Openbaar Ministerie is geen sprake van strafbare feiten.

In de brief vragen medewerkers van het zwembad aandacht voor vermeende wantoestanden in de zwembaden. Er wordt gesproken over daders die ‘vooral allochtonen met een islamitische achtergrond’ zouden zijn. Het gaat om ‘met name Noord-Afrikaanse jongeren’ die over de schreef gaan, ‘soms doorgewinterde en doorgedraaide Marokkaanse jongeren’. De brief werd in de pers gepubliceerd.

Het OM begrijpt dat dergelijke uitlatingen kwetsend kunnen zijn, maar strafbaar zijn ze niet. Daarvoor moet de uitlating een hele bevolkingsgroep als minderwaardig bestempelen op grond van geloof of ras. De briefschrijvers richten zich echter niet op het ras of geloof van een hele bevolkingsgroep, maar uiten kritiek op het gedrag dat bepaalde bezoekers van het zwembad zouden vertonen. In zulke gevallen is een inperking van de vrijheid van meningsuiting via het strafrecht niet mogelijk.

Laad meer Den Haag
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Den Haag – Internationaal gesignaleerde Portugees aangehouden

Politieagenten van het EVA-team hielden maandagmiddag 23 april op de Dierenselaan een 33-j…