Home Zuid-Holland Alphen aan den Rijn Verdachte overvallen taxichauffeurs hoort 5 jaar cel en tbs eisen

Verdachte overvallen taxichauffeurs hoort 5 jaar cel en tbs eisen

De man die vorig jaar drie taxichauffeurs zou hebben overvallen in Leidschendam, is meedogenloos en doelmatig te werk gegaan. Dat betoogde de officier van justitie woensdag voor de rechtbank. Ze eist 5 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de verdachte, een 23-jarige man uit Alphen aan den Rijn.

Op 31 mei, 1 juni en 3 juni vorig jaar werden in Leidschendam taxichauffeurs overvallen. Dat gebeurde steeds in de nacht op min of meer dezelfde wijze: een klant stapte in, liet zich naar Leidschendam rijden en zette bij het afrekenen een pistool op het hoofd van de chauffeur. Hij dwong de chauffeur uit te stappen en van de auto weg te lopen, terwijl hij ze onder schot bleef houden. Vervolgens ging hij er met hun spullen vandoor.

Een signalement van de dader in de krant, leidde ertoe dat iemand de 23-jarige Alphenaar aanwees als verdachte. Hij verbleef op dat moment bij zijn vriendin thuis in Leidschendam, in de wijk waar ook de overvallen plaatsvonden. De vriendin zei tegen de politie dat hij er niet was, maar uiteindelijk vond het arrestatieteam hem er toch, liggend in een kast.

Bij een doorzoeking van het huis werden onder meer twee portemonnees gevonden die van de overvallen taxichauffeurs zijn en ook pasjes op naam van één van de chauffeurs. Verder werd de afgenomen autosleutel van een van de taxi’s teruggevonden. En een jas en pet kwamen overeen met de kleding van de overvaller zoals door de chauffeurs beschreven. Tot slot vond de politie in de slaapkamer een pistool.

Verdachte ontkent, maar heeft bij de politie niet willen verklaren en ook op zitting niet op vragen geantwoord. Aan onderzoeken van de psychiater en psycholoog wilde hij niet meewerken. Zij hebben daarom geen rapport en advies kunnen uitbrengen. Toch staat volgens de officier van justitie wel vast dat bij verdachte sprake is van een stoornis, ook al heeft men nu dan niet precies kunnen vaststellen welke stoornis. Verdachte heeft een aanzienlijk strafblad en in het verleden was sprake van psychische problematiek. Dat daarin verandering is gekomen, is volgens de officier van justitie hoogst onwaarschijnlijk omdat deze problematiek niet adequaat is behandeld en ook niet spontaan geneest.

De officier van justitie noemt verdachte meedogenloos door de manier waarop hij verdachten niet alleen heeft beroofd maar ook nog heeft laten uitstappen en onder schot bleef houden. ‘Ik kan me alleen maar voorstellen hoe angstig dit moet zijn geweest’, aldus de officier van justitie. Ze concludeert dat verdachte er ook geen moment blijk van heeft gegeven dat hij inziet welke financiële en emotionele schade hij bij de slachtoffers heeft veroorzaakt.

Laad meer Alphen aan den Rijn
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Den Haag – Hagenaar gewond bij vechtpartij, verdachten aangehouden

Bij een vechtpartij op de Grote Marktstraat is zaterdag 17 maart een 22-jarige Hagenaar ge…