Home Zuid-Holland Zoetermeer OM eist tot 9 jaar cel tegen onverbeterlijke overvallers van geldlopers in Zoetermeer

OM eist tot 9 jaar cel tegen onverbeterlijke overvallers van geldlopers in Zoetermeer

Helikopters, honden en heel veel agenten werden woensdagochtend 16 december 2015 ingezet om de daders van een overval op een geldloper in het Zoetermeerse winkelcentrum Meerzicht te achterhalen. Omwonenden moesten binnenblijven en kinderen konden niet uit school worden gehaald. Op dat moment zonder resultaat. Maar anderhalf jaar en veel recherchewerk later stonden de verdachten alsnog voor de rechter. De officier van justitie eiste zowel tegen een 26-jarige Zoetermeerder als tegen 43-jarige inwoner van Capelle aan den IJssel 9 jaar cel. Een 46-jarige Rotterdammer – die een veel kleinere rol had bij een andere poging om een geldloper te overvallen – hoorde 24 maanden cel tegen zich eisen.

Op 16 december 2015 werd een geldloper die met een geldcassette op weg was naar een pinautomaat in winkelcentrum Meerzicht door een gewapende man overvallen. De geldloper moest zijn geldcassette afstaan en met de dader meelopen naar de nooduitgang. Buiten werd de geldcassette met de auto opengeramd en gingen de overvallers er vandoor in een witte Volkswagen Caddy. Deze gestolen auto – voorzien van gestolen nummerplaten – werd korte tijd later teruggevonden op een parkeerplaats in de buurt.

Via deze auto kwam de recherche in augustus 2016 uit bij de vriendin van één van de verdachten, de 26-jarige Zoetermeerder. Haar wagen was namelijk op de avond vóór de overval op twee momenten gesignaleerd in de nabijheid van de Volkswagen Caddy. Omdat de 26-jarige een bekende van de politie was, besloot de politie hem te observeren. Hieruit volgde dat hij regelmatig contact had met de 43-jarige inwoner van Capelle en de 46-jarige Rotterdammer.

Uit tapgesprekken bleek dat zij een overval aan het voorbereiden waren in het Rotterdamse winkelcentrum Alexandrium. Op 3 oktober 2016 wilden zij toeslaan, maar dat mislukte. Ter plekke bleken er twee geldlopers in plaats van één aanwezig te zijn, waardoor ze niet wisten welke geldloper ze moesten hebben. Het plan werd op het laatste moment afgeblazen.

Uiteindelijk kwam er een doorbraak in het onderzoek, toen de vriendin van de Zoetermeerder aangifte deed van mishandeling door haar vriend. Zij verklaarde ook over zijn criminele praktijken.

Volgens de officier van justitie is wettig en overtuigend bewezen dat de Zoetermeerder en de Capellenaar zich schuldig hebben gemaakt aan de overval in Zoetermeer. Er is veel technisch bewijs, de verklaring van de vriendin en DNA van de Capellenaar is aangetroffen in de Volkswagen Caddy.

Voor alle drie is volgens de officier bewezen dat zij hebben geprobeerd een geldloper in Alexandrium te overvallen. Dat blijkt uit de observaties van de politie en afgeluisterde gesprekken. De Capellenaar en de Zoetermeerder zijn ook schuldig aan voorbereidingshandelingen voor andere overvallen.

Ook hebben de Zoetermeerder en de Capellenaar volgens het OM vijf auto’s gestolen waarvan er twee onder meer zijn gebruikt bij hun acties in Zoetermeer en Rotterdam. Tot slot staat de Zoetermeerder terecht voor mishandeling van zijn vriendin.

De officier wees verder op de grote impact die de overval in Zoetermeer heeft gehad, niet alleen op de geldloper maar op de hele omgeving. Ook neemt zij het de verdachten kwalijk dat zij onverbeterlijk lijken: daags na de mislukte overval in Alexandrium, waren ze al weer op pad om geldauto’s te observeren. De verdachten zelf blijven ontkennen.

Laad meer Zoetermeer
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Scheveningen – Gezocht – Brandstichtingen Scheveningen.

Sinds november vorig jaar zijn er in de Visserijbuurt in Scheveningen diverse branden gewe…