Home Economie Koenders verbreedt met bezoek aan India de samenwerking met een van de snelst groeiende economieën ter wereld

Koenders verbreedt met bezoek aan India de samenwerking met een van de snelst groeiende economieën ter wereld

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft met een bezoek aan India de economische en politieke banden aangehaald met het Aziatische land. India heeft 1,3 miljard inwoners en behoort tot de snelst groeiende economieën: naar verwachting is het in 2030 de derde economie van de wereld. De minister bezocht de afgelopen dagen de deelstaat Kerala, en de steden Bangalore en New Delhi. In de hoofdstad sprak hij met zijn ambtsgenoot Sushma Swaraj.

Nederland onderhoudt al 70 jaar diplomatieke relaties met India, vanaf het moment dat het land onafhankelijk werd. Daarnaast bloeit er al 400 jaar handel tussen beide landen. Koenders: ‘India biedt volop kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.’

Andersom kan Nederland voor Indiase bedrijven dienen als een ‘toegangspoort tot Europa’. Om de economische samenwerking tussen beide landen extra kracht bij te zetten heeft minister Koenders de opening van het nieuwe consulaat-generaal in Bangalore bevestigd. Het consulaat-generaal gaat als handelskantoor van start. Nederland koos voor Bangalore vanwege het grote potentieel op het gebied van handel en investeringen, innovatie en onderwijs. Koenders: ‘We drijven graag handel in een stad die ook wel ‘het Silicon Valley van India’ wordt genoemd’. Vanaf oktober zullen er bovendien directe vluchten gaan tussen Amsterdam en deze miljoenenstad.

Tijdens het gesprek tussen Koenders en minister Swaraj kwam onder meer de Brexit en de samenwerking op het gebied van veiligheid aan de orde. ‘India neemt het stokje van Nederland over als organisator van de Global Conference on Cyber Security. India heeft momenteel meer dan 450 miljoen internetgebruikers. Cyberveiligheid is daarom van levensbelang voor de Indiase economie. Ook op gebied van nucleaire veiligheid en non-proliferatie werken we nauw met India samen.’ Verder sneed minister Koenders het thema mensenrechten en het werk van maatschappelijke organisaties aan. India heeft onlangs belangrijke stappen gezet door twee verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) te ondertekenen. ‘Deze verdragen zijn belangrijk om problemen met betrekking tot kinderarbeid aan te pakken’, aldus Koenders.

Een rode draad in het bezoek van de minister zijn de samenwerkingsverbanden tussen beide landen in het streven om een schone leefomgeving te creëren voor Indiërs. Zo bezocht Koenders een Nederlands afvalverwerkingsbedrijf in Bangalore, kondigde hij de komst van een Smog Free Tower in India aan (die als een gigantische stofzuiger luchtvervuiling tegengaat) en bezocht hij een Nederlands waterzuiveringsproject bij de Barapullah Drain in Delhi. ‘Nederlandse innovatieve technieken gecombineerd met een Indiase lokale aanpak zorgen ter land, ter zee en in de lucht voor een schone leefomgeving’, constateert Koenders.

Zo wordt met behulp van Nederlandse technieken drie keer zo veel afval verwerkt als voorheen. Het  Nederlandse bedrijf achter de techniek wil de succesformule graag door heel Bangalore uitbreiden. De minister stak ook zelf de handen uit de mouwen om aan de lopende band van afval te sorteren. Dit deed hij uit solidariteit met de grootschalige ‘Swachh Bharat’ (schoon India) campagne die premier Modi opzette en waar miljoenen vrijwilligers en ambtenaren aan meewerken voor een schonere en gezondere leefomgeving.  In hetzelfde kader overhandigde Koenders in New Delhi een paar ‘Smog Free’ manchetknopen gemaakt van samengeperste smog aan de Indiase minister van Technologie en Wetenschap, waarmee hij symbolisch 1.000 kubieke meter schone lucht aan de stad doneerde. De komst van de Smog Free Tower moet de stad helpen met de luchtkwaliteit in parken drastisch te verbeteren.

Koenders sprak in Bangalore verder met vertegenwoordigers van de deelstaatregering over o.a. samenwerking op het gebied van watermanagement, landbouw en gezondheidszorg. Maar ook zorgpunten zoals de snelle toename van het verkeer in relatie tot inclusieve economische groei werden besproken.

Koenders heeft ook met Swaraj gesproken over het naar India ontvoerde meisje Insiya (3). ‘Het is belangrijk hier nu ook persoonlijk met mijn collega over deze ingewikkelde zaak te praten. Ik heb krachtig aangedrongen op een oplossing van de zaak.’ In het gesprek heeft minister Koenders de petitie van de moeder van Insiya gedeeld en aangedrongen op samenwerking in het kader van het VN kinderrechtenverdrag.

Er lopen in deze zaak allerlei juridische procedures, die waarschijnlijk lang gaan duren. In de tussentijd spant minister Koenders zich ervoor in dat ook het contact tussen moeder en kind wordt gefaciliteerd. ‘Elke dag dat een kind weggehouden wordt bij één van de ouders is een dag te veel.’ Met de Indiase autoriteiten is afgesproken verder samen te werken in deze zaak.

Via het consulaat-generaal in Mumbai en op het ministerie in Den Haag zijn er al een tijdje gesprekken gaande met beide ouders. De minister: ‘In het belang van de zaak ga ik er niet veel over zeggen. Laten we hopen dat er snel een oplossing komt, in het belang van Insiya.’

Laad meer Economie
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Handelsmissie China: 200 miljoen euro aan landbouwcontracten

De handelsmissie naar China blijkt voor de Nederlandse land- en tuinbouw van zeer grote wa…