Home Utrecht OM eist dertien jaar cel tegen Utrechter verdacht van doodslag op partner

OM eist dertien jaar cel tegen Utrechter verdacht van doodslag op partner

Een 65-jarige man uit Utrecht wacht als het aan het OM ligt een gevangenisstraf van dertien jaar voor doodslag op zijn 41-jarige partner. De verdachte sloeg op 23 juni 2016 zeker zeventien keer met een hakmes in op de vrouw in zijn appartement aan de Klipspringerdreef in Utrecht. Relationele problemen lagen ten grondslag aan het delict.

In de avond van 23 juni 2016 krijgt de politie iets na half elf een melding van huiselijk geweld op het adres van de verdachte in Utrecht. In het appartement treffen agenten de man en het slachtoffer aan. De vrouw heeft diverse snijwonden aan haar armen, polsen en in haar nek. Ze blijkt dan al niet meer te leven. De verdachte bekent in de lift tegen de agenten en buren dat hij verantwoordelijk is voor haar dood. Later blijkt dat hij dan ook al telefonisch tegen diverse personen verklaard heeft zijn partner te hebben omgebracht.

Omdat niet bewezen kan worden dat verdachte een vooropgezet plan had het slachtoffer van het leven te beroven, is hij niet vervolgd voor moord maar voor doodslag. Als strafverzwarende aspecten is onder andere meegewogen dat verdachte het slachtoffer al eerder met messen heeft bedreigd, dat verdachte nog korte tijd had om zich te bezinnen en dat hij het slachtoffer op een zeer gewelddadige manier om het leven heeft gebracht. Ook het feit dat verdachte zich al vaker agressief heeft gedragen binnen liefdesrelaties en daar ook voor veroordeeld is, draagt bij aan de beslissing van de officier van justitie om een lange gevangenisstraf te eisen.

Uit psychiatrisch en psychologisch onderzoek naar de verdachte is gebleken dat hij over een beperkte intelligentie beschikt en daardoor verminderd toerekeningsvatbaar is. Het Openbaar Ministerie is echter van mening dat dit geen of slechts zeer beperkte gevolgen voor de strafmaat zou moeten hebben, omdat de man in relaties met bijvoorbeeld collega’s, vrienden en familie wel in staat blijkt vreedzame oplossingen voor conflicten te vinden. Alcoholgebruik en culturele achtergrond lijken in veel sterkere mate van invloed. Dit zijn echter geen factoren die kunnen leiden tot strafvermindering.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Laad meer Utrecht
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Hoogland – Hoogland Ierse afperser dankzij gouden tip herkend

In de uitzending van Bureau Hengeveld van 4 april werd aandacht besteed aan een vermoedeli…