Home Utrecht Vrijspraak doodslag voor medeverdachte mislukte ripdeal in Zeist

Vrijspraak doodslag voor medeverdachte mislukte ripdeal in Zeist

Een 28-jarige Fransman is door de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van het medeplegen van doodslag en een dubbele poging tot doodslag in Zeist in 2015. Na de mislukte ripdeal heeft hij zich schuldig gemaakt aan carjacking en vuurwapenbezit en krijgt daar een celstraf van 3 jaar voor opgelegd. De hoofdverdachte die het vuur opende op drie Colombianen werd in april van dit jaar tot 12 jaar cel veroordeeld. De 39-jarige Fransman die de drugsdeal voorbereidde is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar.

Samenwerking
Het staat vast dat de in de april veroordeelde hoofdverdachte de schutter was. De verdenking tegen de 28-jarige medeverdachte was dat hij zo nauw en bewust samenwerkte met de hoofdverdachte dat ook hij verantwoordelijk is voor het schieten op de Colombianen. De enige aanwijzing in het dossier voor dit scenario is een verklaring van de hoofdverdachte dat het wapen van de medeverdachte zou zijn. Die zou geschreeuwd hebben dat de hoofdverdachte het wapen uit de tas moest pakken. Naast het feit dat hij deze verklaring op zitting introk vindt de rechtbank dit scenario ongeloofwaardig. Het wapen zat in een tas met geld en kleding. De hoofdverdachte zou dit – voor hem onbekende wapen – dan in een fractie van een seconde hebben gevonden, geladen en daarmee gericht geschoten op de drie Colombianen.

Voorbereiden drugsdeal
De 39-jarige man leerde in de Franse gevangenis een Colombiaan kennen. Die vroeg hem om iemand te zoeken voor zijn ‘koopwaar’. Het ging om 20 kilo cocaïne. De 39-jarige man heeft de hoofdverdachte in contact gebracht met de Colombianen. Ook is hij als contactpersoon/bemiddelaar meerdere keren bij de ontmoetingen in Zeist geweest.

Laad meer Utrecht
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Nieuwegein – Op heterdaad aangehouden voor bedrijfsinbraak

Een man en een vrouw zijn zaterdagmiddag 17 maart rond 15.30 uur aangehouden in verband me…