Home Sport Oranje dames verliezen cruciaal WK-kwalificatieduel van Azerbeidzjan

Oranje dames verliezen cruciaal WK-kwalificatieduel van Azerbeidzjan

De Nederlandse volleybaldames hebben zaterdag in hun beslissende WK-kwalificatieduel met 3-0 verloren van Azerbeidzjan. Azerbeidzjan is nu direct geplaatst voor het WK 2018 in Japan, Nederland moet als nummer twee op herkansing tijdens het derde en laatste WK-kwalificatietoernooi in augustus.

Nederland en Azerbeidzjan waren beide tot vandaag ongeslagen, wat de inzet van het laatste duel duidelijk maakte: de winnaar van vandaag plaatst zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Japan.

Bondscoach Jamie Morrison startte met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens) en Debby Pilon-Stam (libero).

Oranje begon prima aan de wedstrijd en nam in de eerste set een ruime voorsprong: 20-13. Azerbeidzjan kwam iets terug, maar op 24-21 had Nederland nog steeds voldoende kansen om de set af te maken. Op dat moment sloop echter de twijfel in het spel van de volleybaldames. De side-out stokte, en de vaste patronen waarmee Oranje de afgelopen jaren zoveel indruk maakte waren niet terug te zien. Azerbeidzjan, dat zich liet inspireren door het thuispubliek, profiteerde en won de eerste set met 30-28.

Na het onnodige verlies van de eerste set knapte er iets bij de volleybaldames. De speelsters van Oranje kwamen niet meer onder de druk van de Azerbeidzjaanse volleybalsters vandaan, en speelden een verloren wedstrijd.

Bondscoach Jamie Morrison probeerde met enkele wissels het tij te keren, maar slaagde daar niet in. Ook Celeste Plak en Femke Stoltenborg konden het verschil niet maken. De enige speelster van Oranje die haar niveau haalde was Yvon Beliën. Uiteindelijk won Azerbeidzjan de tweede set (25-22) en de derde set (25-13) en daarmee de wedstrijd met 3-0.

Nederland moet zich nu in augustus via het derde en laatste kwalificatietoernooi plaatsen voor het WK 2018 in Japan. Oranje treft tijdens dat toernooi de nummers twee van de andere poules. Een tegenstander in dit toernooi is reeds bekend: Tsjechië. De andere tegenstanders worden later duidelijk.

Nederland – Azerbeidzjan 0-3 (28-30, 22-25, 13-25)

Laad meer Sport
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Minister Bruno Bruins investeert 10 miljoen extra per jaar in topsport

Meer topcoaches van Nederlandse bodem, extra deelname aan internationale wedstrijden en tr…