Home Noord-Holland Amsterdam Canal Parade 2017 was groot succes

Canal Parade 2017 was groot succes

Canal Pride is het jaarlijks terugkerende botenfeest van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen, ook wel LHBTI genoemd. Meer dan 300.000 toeschouwers waren zaterdag 5 augustus getuige van de Canal Parade tijdens de 21ste editie van de Gay Pride. Maar liefst 80 boten voeren in omgekeerde volgorde mee, van klein, zoals Henk Dal, een particulier uit Amsterdam die al vanaf 1996 jaarlijks meevaart, tot enorm groot. Door de vele bootjes die aan de kade lagen was het met die grote boten soms passen en meten om de Prinsengracht te bevaren, maar er hebben zich geen incidenten voor gedaan.

Vergeleken met andere jaren waren er weinig van de oude garde homoseksuele Nederlanders op de boten te spotten. Geen Boris van der Ham, Boris Dittrich, Gordon, Gerard Joling, Albert Verlinde, Carlo Boszhard, André van Duin, of Jamai. Wel veel Drag’s, waaronder Dolly Bellefleur, Lady Galore, Charl Bakker, Donny Latupeirissa, Arno Doorn, Snorella WC en Diva May Day. De een nog mooier uitgedost dan de ander. Dragshowbar Lellebel vierde haar 20ste verjaardag op de Parade, daarnaast hadden ze een eigen Street Party met optredens georganiseerd op de Utrechtsestraat.

Voor op het steven van de BNN-boot ging Dj Frank van der Lende, uit zijn dak, Dj Sander Lantinga
stond nog wat onwennig naast de DJ-booth. Ook kledingontwerper Dennis Diem voer samen met een Marilyn Monroe look-a-like en dansers gekleed in het zwart mee.

Helaas is de Iraanse boot die dit jaar voor het eerst mee zou varen, wegens technische mankementen niet van start gegaan. Hopelijk hebben ze volgend jaar meer geluk, want hun politieke statement over de galg waar LHBTI’s aan opgehangen worden in Iran, is zeer van belang. Om in de politiek te blijven, de boot met de titel ‘Make America Gay Again’ met ‘Trump’ op het achtersteven, werd met enthousiasme ontvangen. Klein detail op deze boot: de Amerikaanse vlag had geen rode, maar roze strepen! Ook Nederlandse politieke partijen voeren mee: D66, GroenLinks, PvdA, VVD en Partij voor de Dieren.

Elk jaar varen ook verscheidene cafés mee, dit jaar de Rotterdamse bar de Regenboog, het Utrechtse gaycafé Bodytalk en de Amsterdamse cafés ’t Mandje en uit Den Haag café ’t Achterom. Naast cafés voeren er ook sportboten mee waar LHBTI’s met elkaar kunnen sporten: Arc Lowlanders (rugby), Pink Hockey en de zwemclub Upstream Amsterdam.

De trends van Canal Parade 2017 waren de volgende: paaldansen, het niet afplakken van borsten EN niet te vergeten de Conchita Wurst-baard in alle glitterkleuren.

Na afloop rijkte de jury van de Canal Parade de volgende prijzen uit in de categorieen thema, statement en vormgeving:
– Beste verbeelding thema: Dolly Bellefleur, boot 3
– Beste statement: Scouting Nederland, boot 28
– Beste vormgeving: W Amsterdam, boot 34

Foto’s (c) Armelle van Helden

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Amsterdam – Aandacht voor onbekende dode uit zomer 1998 in Opsporing Verzocht

Het programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond 20 maart 2018 aandacht aan het in 1…