Home Noord-Holland Amsterdam Celstraf voor wapenbezit tijdens uitgaansnacht in Amsterdam

Celstraf voor wapenbezit tijdens uitgaansnacht in Amsterdam

Een 29-jarige Ierse man krijgt 6 maanden gevangenisstraf voor wapenbezit. Hij wordt vrijgesproken van poging tot doodslag en bedreiging.

Ruzie tijdens uitgaansnacht
De Ier kreeg met een groep vrienden op 5 februari 2017 in de omgeving van het Rembrandtplein ruzie met een man. Daarbij richtte de Ier een wapen op het slachtoffer. Deze rende hierop weg. Kort daarna werden de mannen aangehouden. In de nabijgelegen club Smokey werden meerdere wapens gevonden, waaronder ook het pistool van de Ier. Zijn wapen was voorzien van een geluidsdemper.

Zes maanden cel
De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij zich met een pistool heeft begeven in het uitgaansleven op en rond het Rembrandtplein. Daarbij is hij er niet voor teruggeschrokken om naar aanleiding van een onbeduidend voorval dat wapen ook tevoorschijn te halen.

Poging doodslag niet bewezen
Hij wordt echter vrijgesproken van poging doodslag. Dat de Ier heeft geprobeerd te schieten is namelijk niet vast komen te staan. Op basis van onder andere camerabeelden staat weliswaar vast dat de verdachte het wapen op het slachtoffer richtte, maar niet is bewezen dat hij de trekker heeft overgehaald. Volgens het slachtoffer deed hij dit wel, en kwamen er vervolgens geen kogels uit het pistool, maar zijn verklaring wordt niet door andere bewijzen ondersteund.

Ook vrijspraak van bedreiging
Hoewel duidelijk is dat de situatie zeer bedreigend was, wordt de man ook vrijgesproken van bedreiging. Dit heeft te maken met de manier waarop de officier van justitie hem deze verdenking ten laste had gelegd. In de tenlastelegging bestond de bedreiging eruit dat de verdachte met het vuurwapen had geschoten en/of meerdere malen de trekker had overgehaald. Omdat voor het overhalen van de trekker onvoldoende bewijs is, moet de man ook worden vrijgesproken van bedreiging.

Vrienden ook veroordeeld
Begin juni werden twee vrienden van de Ier ook al veroordeeld voor wapenbezit. Zij moesten beiden 107 dagen de cel in. Een derde vriend werd vrijgesproken.

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Amsterdam – Aandacht voor onbekende dode uit zomer 1998 in Opsporing Verzocht

Het programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond 20 maart 2018 aandacht aan het in 1…